Krunoslav Slabinac KićoAntun Nikolić - TucaPetar SmajićIvica FeketeZlatko Burić
Pavle BlažekJan UrbanSigmund RombergMijo MajerIsidor Kršnjavi
Vladimir HafnerHugo BorenićJosip HammStjepan IvšićIvan Martin Divald

Peter Kuzmič

Biografija

Peter Kuzmič

Peter Kuzmič svakako zaslužuje titulu pravog Essekera, mada nije rođen u Osijeku, pa ni na prostoru Hrvatske. Osječki teolog rođen je u Sloveniji, u Prekmurju, 1946. godine, a osim Slovenije i Hrvatske ima još jednu domovinu – Sjedinjene Američke Države.

Školovanje je Peter Kuzmič započeo u Sloveniji, a već srednju školu upisuje u Zagrebu, tada još uvijek u jedinstvenoj Jugoslaviji. Visoko obrazovanje kasnije ga odvodi preko granice – u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama završio je teologiju, pedagogiju i humanističke znanosti. Na Wheaton Graduate School u Chicagu magistrirao je na temu tekstualne kritike. Njegova obrada teme „The Text of the Gospel of John in Writings of Theodoret of Cyrus“ bila je i nagrađena. Na ovom sveučilištu bio je i asistent pri katedri Novog zavjeta.

Studij i proučavanje religije Kuzmič zatim nastavlja na slavnom Sveučilištu Harvard, da bi doktorirao u Zagrebu, na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, s temom disertacije „Biblijska društva i njihova Biblija na južnoslavenskom tlu u XIX. stoljeću“. Nakladnička kuća Kršćanska sadašnjost iz Zagreba njegovu je disertaciju tiskala 1983. godine, pod nazivom „Vuk-Daničićevo Sveto pismo i biblijska društva“. Knjiga na temelju disertacije objavljena je u slavnoj ediciji „Analecta Croatica Christiana“, a uvodnik je napisao zasigurno najslavniji hrvatski bibličar, dr. Bonaventura Duda. Za svoj akademski i spisateljski rad Kuzmič je više puta i nagrađivan.

Prva visokoškolska ustanova protestanstske provenijencije na ovim prostorima pokrenuta je 1972. godine. Riječ je o Biblijsko-teološkom institutu, danas poznatom kao Evanđeosko-teološki fakultet, u čijem je osnivanju i pokretanju Kuzmič također sudjelovao. Kuzmič je danas redovni profesor ovog fakulteta, a više godina je i rektor ove značajne ustanove. Gostujući je profesor na cijelom nizu inozemnih sveučilišta, od kojih svakako treba izdvojiti postdiplomski studij Gordon-Conwell iz Bostona.

Objavio je i šest knjiga s područja biblijskog prevodilaštva, hermeneutike i teologije. Njegova djela, uključujući i brojne znanstvene radove, prevedena su na nekoliko svjetskih jezika – kineski, korejski i arapski samo su neki od onih koje svakako treba spomenuti. Napisao je i velik broj članaka za domaće i inozemne enciklopedije i leksikone.

Kuzmič je predsjedavao Teološkoj komisiji Svjetske evangeličke alijanse i Lausanskom odboru. Kao plenarni govornik pojavio se na dvije generalne skupštine Svjetskog vijeća crkava i generalnoj skupštini Svjetskog vijeća crkava. Na svim kontinetnika u više od 80 svjetskih zemalja održao je svoja uvijek zanimljiva predavanja.

Ugledni svjetski znanstvenik je ujedno i rektor Evanđeoskog teološkog fakulteta u Osijeku, na kojem sve poslove i funckije radi u potpunosti volonterski. Ovu visokoškoslu ustanovu pohađa više od 1.000 studenata iz pedesetak svjetskih zemalja sa svih kontinenata.

Peter Kuzmič, istovremeno domoljub i univezlaist, te veliki vizionar, jedan je od utemeljitelja Hrvatskog Helsinškog Odbora i njegov počasni član. Odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinski (odlukom Predsjednika RH), te Grbom grada Osijeka za osobit doprinos međunarodnoj afirmaciji grada. Krunsko priznanje njegovom radu dogodilo se u Osijeku, gdje je u prosincu 2008. godine primio gradsku nagradu za životno djelo. No, sudeći prema Kuzmičevom dosadašnjem radu, od njega se još mnogo toga može očekivati.

CV

Ime:Peter Kuzmič
Godina rođenja:1946.
Prekmurje, Slovenija
Područje:Religija i filozofija