Krunoslav Slabinac KićoAntun Nikolić - TucaPetar SmajićIvica FeketeZlatko Burić
Pavle BlažekJan UrbanSigmund RombergMijo MajerIsidor Kršnjavi
Vladimir HafnerHugo BorenićJosip HammStjepan IvšićIvan Martin Divald

Adam pl. Reisner

Biografija

Adam pl. Reisner

Adam Reisner pravi je primjer kako sin u poslovnom smislu itekako može nadrasti oca. Naime, Adamov otac, Emerich pl. Reisner, godine 1856. osnovao je u Osijeku, zajedno s Josipom Fösmayerom Prvu osječku tvornicu ognjila kao Cesarsko-kraljevsku privilegiranu tvornicu žigica. Tvornica je tada jedina to vrste ne samo u Kraljevini Hrvatskoj, Dalmaciji i Slavoniji već i u cijeloj južnoj Europi, a osnovana je samo nakon 23 godine od pojave prve žigice u svijetu. Ubrzo je Fösmayer istupio iz tvornice, pa je Emerich pl. Reisner vodi dalje samostalno da bi je 1885. godine prepustio svom starijem sinu Adamu. No, krenimo redom.

Osječki industrijalac, Adam pl. Reisner, po kome je nazvana jedna od najdužih gradskih ulica, rodio se u Osijeku 1855. godine. Osnovno obrazovanje završio je u rodnom gradu dok je nižu realnu gimnaziju pohađao u Pečuhu i Šopronju, a trgovačku akademiju u Budimpešti. Inače, njemačka obitelj Reisner doselila se u Osijek u 18. stoljeću. Plemićku titulu Casparu Reisneru dodijelio je 1791. hrvatsko-ugarski kralj Leopold II.

Nakon završetka školovanja, mladi Adam se vraća u Osijek i 1885. godine od oca preuzima vođenje osječke šibicare, kako su je Osječani popularno nazivali. Uvodi tehnološke inovacije u proizvodnju i tada započinje uspon tvrtke koja postaje jedno od najvećih izvoznih poduzeća u tadašnjoj Austrougarskoj monarhiji (žigice se izvoze u europske zemlje, u azijski dio Turskog Carstva, na Bliski Istok i u Egipat). Adam pl. Reisner bio je vlasnik do 1909. godine kada tvrtka postaje dioničko društvo i naziva se Tvornica žigica Drava d.d., a on predsjednik ravnateljskog vijeća.

Konkretno, krajem 80-ih godina 19. stoljeća u Tvornici žigica postavljen je i lokomobil za dobivanje pare i prvi parni stroj. Tada su se proizvodile tzv. sumporaše, koje su od početka 20. stoljeća postupno ustupale mjesto tzv. salonskim žigicama bez sumpora. Spojni most između stare i nove zgrade tvornice izgrađen je 1896. godine, a iako je preživio dva svjetska i Domovinski rat, srušen je početkom 21. stoljeća odlukom onih kojima povijest industrijskog razvoja grada Osijeka očito nije značila puno.

Godine 1906. svečano je obilježena 50. obljetnica rada tvornice. U jubilarnom tjednu radnici su dobili dvostruko veću nadnicu, a nakon toga povećanje nadnice od 6 – 14 posto. Radnicima koji su radili dulje od pet godina dobili su štedne knjižica s ulogom od 50 - 400 kruna, a radnici, koji su radili preko 10 godina dobivali su premiju u visini od pet posto godišnje zarade. Te godine, prilikom postavljanja novoga parnog stroja, nabavljen je i agregat za jednosmjernu struju za rasvjetu tvornice i stambenih prostorija. Taj električni uređaj bio je jedan od prvih u Osijeku. Elektromotori su zamijenili ručni pogon, kao i pogon s pomoću užadi s parnog stroja. Tvornica žigica je rasvijetljena u vrijeme kada je javna rasvjeta u gradu Osijeku prelazila s petrolejskih fenjera na plinsku rasvjetu. Tvornica je godine 1906. posjedovala u pogonima oko stotinjak manjih i većih strojeva. Zaposleno je oko 400 radnika, a godišnja je proizvodnja iznosila oko 12.000 sanduka po 5.000 kutijica žigica u svakom. Asortiman je bio velik i raznovrstan, a izrađivalo se nekoliko vrsta žigica oko 30 raznih pakovanja.
Adam pl. Reisner uspješno je vodio tvornicu 35 godina. Osim toga, Reisner je bio i gradski zastupnik i dogradonačelnik. Bio je i aktivan član i vijećnik Trgovačko-obrtničke komore za Slavoniju, čiji je predsjednik bio od 1889. do 1893. godine. Aktivno se zalagao za prometni i industrijski razvoj Osijeka, a protiv tadašnjih vladajućih centralističkih stajališta Budimpešte i Beča. Njegovo aktivno djelovanje zapisano je i u povijesti razvoja osječkog sporta. Naime, bio je jedan od utemeljitelja Hrvatskog sokola u Osijeku.
Preminuo je u Osijeku 13. svibnja 1939. godine. Njegova tvornica ga je nadživjela i desetljećima poslije bila je jedna od perjanica osječke industrije. Sve do 2003. godine, kada je plamen osječke šibicare zauvijek ugušen.

CV

Ime:Adam pl. Reisner
Godina rođenja:22.XII.1855.
Osijek, Hrvatska
Godina smrti:13.V.1939.
Osijek, Hrvatska
Područje:Gospodarstvo

Ključne godine:


1855.rođen u Osijeku
1885.od oca preuzima vođenje Tvornice žigica
1909.tvornica postaje dioničko društvo
1939.umire u Osijeku