Krunoslav Slabinac KićoAntun Nikolić - TucaPetar SmajićIvica FeketeZlatko Burić
Pavle BlažekJan UrbanSigmund RombergMijo MajerIsidor Kršnjavi
Vladimir HafnerHugo BorenićJosip HammStjepan IvšićIvan Martin Divald

Ivan Balog

Biografija

Ivan Balog

Ime i djelovanje Ivana Baloga neraskidivo je vezano uz osječko dječje kazalište. Naime, Balog je jedan od osnivača ovoga kazališta, redatelj njegove najpopularnije predstave („Zeko, zriko i janje“) i najdugovječniji direktor.

Redovito školovanje (pučku i građansku školu) Ivan Balog završio je u Osijeku, gdje je diplomirao i na Trgovačkoj akadimiji. Međutim, još u vrijeme studiranja Balog pokazuje veliko zanimanje za kazalište aktivirajući se u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu. Tamo je radio kao inspicijent, a jedno vrijeme je obnašao i dužnost tajnika Drame.

Jedan je od pokretača ideje osnivanja Pionirskog kazališta koje je službeno s radom započelo 1950. godine. Godinu dana kasnije amatersko kazalište, u čijim su predstavama igrala djeca, dobiva svoju dvoranu u tadašnjem donjogradskom Domu kulture, u kojoj je i danas. Balogova nastojanja da Osijek dobije pravu lutkarsku i dječju scenu ostvarila su se 1958. godine kada se kazalište profesionalizira te dobiva ime Dječje kazalište «Ognjen Prica». Godine 1961. Balog postaje direktor kazališta i na toj dužnosti ostaje sve do umirovljenja.

Istovremeno, Ivan Balog nastavlja s obrazovanjem, te je 1965. godine u Beogradu diplomirao na Akademiji za kazalište, film, radio i TV. Nakon toga je boravio na studijskom usavršavanju na visokoj glazbenoj školi u Bratislavi.

Dok je on vodio osječko Dječje kazalište, ono postiže veliki ugled ugled u zemlji, ali u inozemstvu. Paralelno s uspješnim rukovođenjem kazališne kuće, Balog se bavi i režijom, a u njegovoj režiji dječje predstave bile su prave lutkarske čarolije, zapisala je dr. sc. Zlata Živaković-Kerže.

Pored svega toga, Ivan Balog je i jedan od osnivača, svjetski uglednog Festivala djeteta u Šibeniku, Susreta lutkarskih kazališta (SLUK) u Osijeku, kao i Internacionalnog festivala kazališta lutaka za odrasle u Pečuhu. Tijekom svoje uspješne karijere, Ivan Balog je bio čaln Svjetske lutkarske federacije i Predsjedništva Udruženja dramskih umjetnika Hrvatske.

CV

Ime:Ivan Balog
Godina rođenja:11.IX.1926.
Osijek, Hrvatska
Godina smrti:9.XII.2000.
Osijek, Hrvatska
Područje:Kultura i umjetnost

Ključne godine:


1926.rođen u Osijeku
1945.radi u Hrvatskom narodnom kazalištu
1950.pokreće rad Pionirskog kazališta
1958.sudjeluje u osnivanju Dječjeg kazališta
1958.jedan je od osnivača Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku
1961.postaje direktor Dječjeg kazališta
1965.diplomira na Akademiji za kazalište u Beogradu
1970.organizira prvi Susret lutkarskih kazališta Hrvatske u Osijeku
2000.umire u Osijeku