Krunoslav Slabinac KićoAntun Nikolić - TucaPetar SmajićIvica FeketeZlatko Burić
Pavle BlažekJan UrbanSigmund RombergMijo MajerIsidor Kršnjavi
Vladimir HafnerHugo BorenićJosip HammStjepan IvšićIvan Martin Divald

Miroslav Škoro

Biografija

Miroslav Škoro

Autor najvećeg hita iz vremena Domovinskog rata, tekstopisac i skladatelj, glazbeni producent, političar i diplomat. Miroslav Škoro obilježio je hrvatsku glazbu devedesetih godina prošlog stoljeća, a nove hitove stvara i u novom mileniju.

Otkako se na hrvatskoj glazbenoj sceni na početku 90-ih godina prošlog stoljeća pojavio novi mladić s neponovljivim hitom, svima je bilo jasno da više ništa ne može biti isto kao ranije. Taj mladić bio je Miroslav Škoro, a pjesma, naravno, 'Ne dirajte mi ravnicu' – vjerojatno najveći hit iz perioda Domovinskog rata i pjesma koja je uspjela ujediniti sve one pogođene ratnim razaranjima. Glazbeni spot s pokojnim Fabijanom Šovagovićem i dodatno je pojačao mješavinu osjećaja ponosa i tuge, koji proizlaze iz ove pjesme. Nova zvijezda je rođena.

Profesionalno bavljenje glazbom Miroslava Škore ipak je počelo prije te prijelomne 1992. godine. Rođeni Osječanin (29. srpnja 1962.), s glazbom se susreće još od tinejdžerskih dana. U Osijeku je završio osnovnu školu, pa zatim i gimnaziju. Gimnazijski dani donose i prve prave glazbene korake – prvu gitaru kupio je na zimu 1978. godine, a od 1979. godine nastupa s glazbenim sastavom 'Zadnja stanica'. U bendu su, osim njega, nastupali i Vinko Pejić, Damir Mak i Krunoslav Ringsmuth. Nakon završetka gimnazijskog školovanja, Škoro upisuje Višu građevinsku školu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, koju uspješno i završava. Paralelno s obrazovanjem kreće se i njegova glazbena karijera – od 1983. godine nastupa s 'OK bendom' (u suradnji s Vinkom Pejićem, Damirom Vojvodićem i Berislavom Crnkovićem). Suradnja traje dvije godine, dok od 1985. Miroslav Škoro nastupa sa 'Slavonskim bećarima'. U tom razdoblju je radio kao spiker na Radio Osijeku, a potom na Radio Đakovu. 1989. godine ženi se s Amerikankom hrvatskog podrijetla i seli za Pittsburgh. Ni odlazak na drugi kontinent nije ga spriječio u bavljenju glazbom. Piše pjesme koje snima sa čuvenim tamburašem Jerryjem Grcevichem . Tamburaška glazba ondje nailazi na plodno tlo, posebno u velikoj hrvatskoj zajednici u Pennsilvaniji.

Devedesetih godina Škoro surađuje s nizom tamburaških sastava – 'Dike', 'Slavonske lole', 'Ravnica' i 'Sitan vez'. Nastaju suvremeni i svevremeni tamburaški hitovi – osim antologijske 'Ne dirajte mi ravnicu' tu su i 'Mata', 'Šumi, šumi, javore', 'Majko jedina', 'Otvor' ženo kapiju' i brojni drugi.

Škoro je bio i polaznik prve generacije Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova RH, te je obnašao dužnost hrvatskog generalnog konzula u Mađarskoj od 1995. do 1997. godine. Glazbenu karijeru u tom periodu nije zapustio – bilježi brojne koncertne i festivaske nastupe, te piše i sklada pjesme, kako za sebe, tako i za druge izvođače. Tijekom karijere nastupio je na nizu festivala – od Zlatnih žica Požege, preko Hrvatskog radijskog festivala do Splitskog festivala.

Krajem 90-ih godina snimio je studijski album 'Ptica samica' s kojeg se pamte novi hitovi, s novim odmakom od uobičajenog tamburaškog stila: 'Nives', 'Ptica samica' i 'Dvorište' samo su neki od hitova. Dobitnik je Grand-prixa na međunarodnom festivalu u Montpellieru u Francuskoj za glazbu u filmu "Put lubenica", Branka Schmidta. Trenutno piše glazbu za obiteljsku seriju "Najbolje godine".

Osim pisanjem i skladanjem, Škoro se bavi i glazbenom produkcijom za "Slavonske lole", "Prvu ligu" , Stjepana Jeršeka-Štefa i Franju Kneževića, te je nekoliko godina bio direktor "Orfeja" , predsjednik uprave 'Croatia Recordsa' , te predsjednik i izvršni direktor Hrvatske diskografske udruge. Ostvario je i političku karijeru – ušao je u Hrvatski sabor, no tamo je proveo tek kraće vrijeme, a novcem od saborske plaće pokrenuo je fondaciju "Milo moje" koja skrbi o intenzivnoj njezi pedijatrije KBC Osijek. Bio je i kandidat za gradonačelnika Osijeka. U međuvremenu je završio i Ekonomski fakultet u Osijeku – smjer Marketing, te je upisao Poslijediplomski doktorski studij Management. Škoro je u braku i otac je dvoje djece. Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske Škoro je primio sljedeća odličja: Red Danice hrvatske s likom Marka Marulica, Red hrvatskog trolista i Spomenicu domovinske zahvalnosti.

U svakom slučaju, radi se o svestranoj osobi – tekstopiscu i skladatelju koji piše isključivo hitove, glazbenom producentu koji stvara nove legende, političaru, diplomatu i velikom stručnjaku u svakom pogledu.

CV

Ime:Miroslav Škoro
Godina rođenja:29.VII.1962.
Osijek, Hrvatska
Područje:Zabava

Ključne godine:


1962.rođen u Osijeku
1978.kupuje prvu gitaru i započinje glazbenu karijeru
1978.suradnja s grupom 'Zadnja stanica'
1983.suradnja s 'OK bendom'
1985.suradnja sa 'Slavonskim bećarima'
1989.Miroslav Škoro & Jerry Grcevich orchestra, Pittsburgh (Pennsilvania, SAD)
1992.nastaje najveći hit Domovinskog rata 'Ne dirajte mi ravnicu'
1995. - 1997.generalni hrvatski konzul u Mađarskoj
2001.postaje predsjednik uprave 'Croatia Recordsa'
2007.ulazi u Hrvatski sabor