Krunoslav Slabinac KićoAntun Nikolić - TucaPetar SmajićIvica FeketeZlatko Burić
Pavle BlažekJan UrbanSigmund RombergMijo MajerIsidor Kršnjavi
Vladimir HafnerHugo BorenićJosip HammStjepan IvšićIvan Martin Divald

Branko Mešeg

Biografija

Branko Mešeg

Redatelj, intendant i glumac Branko Mešeg rođen je u Rumi 1919. godine, a školovao se u Zagrebu, Splitu i Sarajevu. Studirao je najprije na zagrebačkom Pravnom fakultetu da bi 1942. diplomirao na Glumačkoj školi pri tadašnjem Hrvatskom državnom kazalištu u Zagrebu. Kroz studij glume su ga, između ostalih, vodili velikani hrvatskog glumišta i kazališta – Tito Strozzi i Branko Gavella. Kasnije je na sarajevskom Filozofskom fakultetu diplomirao francuski jezik i književnost i latinski jezik s rimskom književnošću.

Kao glumac je odmah po diplomiranju bio angažiran u zagrebačkom Hrvatskom državnom kazalištu gdje je bio i tajnik Drame. Od 1945. je bio glumac i redatelj u splitskom HNK-u, a od 1948. je angažiran u Narodnom kazalištu u Šibeniku. U osječko Hrvatsko narodno kazalište dolazi 1951. godine gdje kao glumac, redatelj i intendant ostaje sve do umirovljenja 1981. godine.

Svojim je kazališnim djelovanjem Branko Mešeg utjecao i otvarao vidike scenskome životu u Osijeku od početka pedesetih do osamdesetih godina prošloga stoljeća. Ključni je redatelj HNK i njegov intendant, umjetnički je voditelj Mini teatra, a značajni prilog osječkoj kazališnoj povijesti dao je kao autor stručnih tekstova i rasprava te uredništvom monografije Kazališne tradicije grada Osijeka – zapisala je o Mešegu, Antonija Bogner – Šaban. Dužnost intendanta osječkog HNK-a, Branko Mešeg je preuzeo 1. siječnja 1972. godine i tu dužnost obavlja gotovo cijelo desetljeće, do 1981. godine. Nažalost, najveći dio svoje 'intendanture' Mešeg je obavljao u uvjetima potpuno neprimjerenim normalnom funkcioniranju kazališta. Naime, zbog dotrajalosti, gledališni dio zgrade HNK-a godinama je bio potpuno zatvoren, a čitav kazališni život se odvijao na prostoru pozornice HNK-a kojeg su dijelili glumci i malo improvizirano gledalište. Naravno, u takvim su uvjetima najviše stradale umjetničke ambicije. Ili, kako to objašnjava Antonija Bogner – Šaban, na dramskome repertoaru HNK-a uglavnom su djela koja se mogu prilagoditi tek približno profesionalnim uvjetima izvedbe. Takva situacija, nažalost, rezultirala je i permanentnim manjkom glumaca i odustajanjem od članstva u osječkoj Drami. Taj se problem počeo rješavati 1979. godine kada je upisan prvi naraštaj studenata osječkog odsjeka glume zagrebačke Akademije, a upravo je Branko Mešeg bio jedan od inicijatora toga projekta i koordinator studija Glume pri tadašnjoj osječkoj Pedagoškoj akademiji (danas, Filozofski fakultet).

Za ovo kraće predstavljanje djela Branka Mešega, svakako valja istaknuti još jednu činjenicu. Naime, kao mjerilo intendantske uspješnosti u svoju viziju Branko Mešeg, osim zanimljivog i suvremenog repertoara i kvalitetnog ansambla, uključuje i treću njezinu sastavnicu – publiku: "Ja volim kazališnu publiku i sve što sam do sada radio, radio sam zato što uživam u svom poslu. I u Mini-teatru sam radio zbog toga. Ja sam otišao iz HNK jer sam shvatio da treba na drugačiji način pristupiti publici" – rekao je sam Mešeg.

CV

Ime:Branko Mešeg
Godina rođenja:15.XI.1919.
Ruma, Srbija
Područje:Kultura i umjetnost

Ključne godine:


1919.rođen u Rumi
1942.diplomirao glumu u Zagrebu
1942.radi u zagrebačkom Hrvatskom državnom kazalištu
1945.glumac i redatelj u splitskom HNK-u
1948.angažiran u Narodnom kazalištu u Šibeniku
1951.dolazi kao glumac i redatelj u HNK Osijek
1967.postaje umjetnički voditelj Mini-teatra
1972.izabran za intendata osječkog HNK-a
1981.odlazi u mirovinu