Krunoslav Slabinac KićoAntun Nikolić - TucaPetar SmajićIvica FeketeZlatko Burić
Pavle BlažekJan UrbanSigmund RombergMijo MajerIsidor Kršnjavi
Vladimir HafnerHugo BorenićJosip HammStjepan IvšićIvan Martin Divald

Joseph Schlessinger

Biografija

Joseph Schlessinger

Jedan od vodećih svjetskih boraca protiv rata rođen je u iznimno neobičnim okolnostima – među partizanima, 26. ožujka 1945. godine, u suton Drugog svjetskog rata, kojeg su njegovi roditelji proveli boreći se protiv okupatora. Vojni liječnik nadjenuo mu je ime Fedor, odnosno Feđa, a majka ga je kasnije nazvala Josip, odnosno Joseph, mada ga prijatelji najčešće zovu jednostavno – Yossi. On je Joseph Schlessinger, izumitelj Sutenta.

Joseph Schlessinger rođen je 26. ožujka 1945. godine u Topuskom, a njegovom rođenju prethodi tragična obiteljska priča roditelja. Židovi tragičnih sudbina, otac Imre iz Slatine i majka Rifka iz Bugojna upoznali su se 1943. godine u logoru na Rabu. Oboje su ranije bili u braku i imali obitelji, koje su stradale u ratnom vihoru. Nakon rata, obitelj Schlessinger s netom rođenim Josephom nastanila se u Osijeku. 1947. godine u gradu na Dravi Joseph je dobio brata Darka Davida. Otac Imre nije se slagao s komunističkim vlastima, te se jednom prilikom našalio na račun Josipa Broza Tita, te je nakon toga proveo nekoliko mjeseci u zatvoru. Potkraj 1948. godine Schlessingeri su preselili u Izrael.

Još kao tinejdžer, 1961. godine Joseph Schlessinger se odlučio za znanost kao profesionalnu karijeru. U gimnazijskim danima podjednako su ga zanimali kemija i fizika, te povijest. Sam o sebi govori kao o povjesničaru – amateru, jer ga prošlost, posebno zemalja bivše Jugoslavije, iznimno zanima. Prilikom odabira studija ipak su prevagnule fizika i kemija, te je oba predmeta diplomirao 1968. na Hebrew University u Jeruzalemu. Na istom je sveučilištu 1970. godine magistrirao kemiju.
Doktorirao je 1974. godine na Weizmann Institute of Science, a nakon toga otišao na postdoktorski studij u SAD, na Odjelu za kemiju i primijenjenu fiziku pri Cornvell Universityju. Postdoktorske studije je završio 1976., a 1977. i 1978. bio je gostujući znanstvenik na National Cancer Instituteu.
Mada je bio predan i posvećen učenju i istraživanju, znanstvena karijera u nekoliko mu je navrata bila prekinuta zbog vojnih obveza.

Kako je Izrael iznimno vojno orijentirana zemlja, Schlessinger je s napunjenin 18 godina služio obavezni vojni rok, te je sudjelovao u Šestodnevnom ratu 1967. godine, između Izraela i arapskih zemalja, kao časnik na čelu jedinice od četrdeset vojnika. 1973. godine, kao 28-godišnjak, ponovno je morao u rat, ovaj put protiv Egipta. Tada je bio na čelu satnije od 90 ljudi.

U Izraelu se, nakon izbivanja zbog usavršavanja, ponovno fokusirao na istraživanje prijenosa informacija u ljudskim stanicama. Sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća ovaj je uspješni znanstvenik odlučio preseliti u SAD, no i dalje je privatno i profesionalno ostao povezan s Izraelom.

U svojoj je karijeri objavio oko 500 radova, koji su citirani više od 70.000 puta u publikacijama diljem svijeta. Posjeduje i menadžerske sposobnosti, te je sudjelovao u osnivanju triju farmaceutskih tvrtki – Sugen, Plexxicon i Kolltan. S tvrtkom Sugen godinama je razvijao lijek Sutent, koji uspješno napada stanice raka. Lijek je prihvaćen i priznat 26. siječnja 2006. godine.

Schlessinger je u braku s Irit Lax, profesoricom na Odjelu farmakologije sveučilišta Yale. I dalje traga za članovima obitelji koji su preživjeli Drugi svjetski rat, te njihovim potomcima u Hrvatskoj i svijetu.

CV

Ime:Joseph Schlessinger
Godina rođenja:26.III.1945.
Topusko, Hrvatska
Područje:Znanost i obrazovanje

Ključne godine:


1945.rođen u Topuskom
1945.obitelj Schlessinger doselila je u Osijek
1967.kao časnik sudjelovao u Šestodnevnom ratu
1968.diplomirao fiziku i kemiju u Jeruzalemu
1970.magistrirao u Jeruzalemu
1973.sudjeluje u ratu protiv Egipta
1974.doktorirao na Weizmann Institute of Science
1974. - 1976.postdoktorski studij na Cornvall University
2006.izumio lijek Sutent