Krunoslav Slabinac KićoAntun Nikolić - TucaPetar SmajićIvica FeketeZlatko Burić
Pavle BlažekJan UrbanSigmund RombergMijo MajerIsidor Kršnjavi
Vladimir HafnerHugo BorenićJosip HammStjepan IvšićIvan Martin Divald

Oliver Mlakar

Biografija

Oliver Mlakar

Oliver Mlakar – poznati televizijski voditelj i nekadašnji zaštitni znak Televizije Zagreb i HTV-a, u 40-godišnjoj karijeri voditelja najuglednijih emisija, kvizova i festivala stekao je popularnost i ugled vještog, odmjerenog i znalačkog voditelja Dnevnika, Kviskoteke, Malih tajni velikih majstora kuhinje, Eurovizije...

Oliver Mlakar, televizijski voditelj kvizova, Dnevnika, zabavnih emisija i festivala, voditelj prvog kviza u nekadašnjoj Jugoslaviji “Poziv na kviz” iz 1965., voditelj “Kviskoteke”, najpopularnijeg kviza Televizije Zagreb, spiker koji je 30 godina čitao vijesti, sada u aktivnoj mirovini, rođen je 1. srpnja 1935. godine u Ptuju (Slovenija).

"Stjecajem okolnosti sam Slovenac. Moj otac je Slovenac i bio je vojno lice. U tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji smo se često selili. Ali, kada su se djeca morala rađati, onda su mame odlazile u Ptuj, da se rodi Slovenac. Ne znam što je to bilo važno? Možda zbog boljih uvjeta za rađanje. Ali, nikad nisam živio u Ptuju. S ocem smo se stalno seljakali. I negdje 1941. godine Drugi svjetski rat zatekao nas je u Beogradu", objašnjavao je Oliver Mlakar u jednom od brojnih intervjua.

Otac mu je poginuo u Drugom svjetskom ratu, pa se on s obitelji zbog toga preselilo u Osijek gdje je živjela obitelj njegove majke.
"U Osijeku sam proveo djetinjstvo od 1945. do 1954. godine. Moje djetinjstvo u Osijeku je bilo skromno. Nije bilo velikih mogućnosti i skromno se živjelo. Pamtim Osijek kao grad iz toga moga školskog doba za koje kažu da je najljepše. Pamtim rijeku Dravu i njene močvare, te gomile komaraca koji su nas boli", sjeća se Mlakar dodajući "Ipak sam to gimnazijsko doba proveo u Osijeku i tamo sam završio veliku maturu i to je ono đačko doba koje čovjeku nekako ostane najviše u sjećanju. Tamo su mi najbliži umrli, i to je možda mjesto koje mi je uz Zagreb ostalo najviše u srcu i to je normalno".

Nakon mature u osječkoj gimnaziji, Oliver Mlakar u Zagrebu upisuje studij romanistike (francuski i talijanski jezik). A, kako studentski život ni tih ranih pedesetih godina prošloga stoljeća u Zagrebu nije bio lak i jednostavan, 19-godišnji Oliver Mlakar prijavio se na audiciju Radio Zagreba.

"Sve se zbilo slučajno. Kao mladi student u Zagrebu sam živio vrlo oskudno u studentskom domu i kada je Radio Zagreb objavio natječaj za spikere, mislio sam samo na džeparac. Nekako sam prošao audiciju, počeo raditi kao spiker, potom je došla televizija pa su uzimali nas s radija i tako je zapravo sve krenulo. Prvo sam čitao vijesti i nahsinkronizirao razne emisije i filmove, a potom sam počeo raditi i druge stvari i nakon trideset godina napokon naučio biti televizijski voditelj" – prepričava Mlakar.

Od 1963. godine kada je počeo raditi na tadašnjoj Televiziji Zagreb, pa sve do 2000. godine, kada je s Hrvatske televizije otišao u mirovinu, Oliver Mlakar je stasom i glasom postao jedna od najpoznatijih osoba Hrvatske i bivše države. Neki ga pamte kao prepoznatljivo lice televizijskih dnevnika, kao čovjeka koji je punih 15 godina (1980-1995) vodio najdugovječniji kviz ovih prostora – Kviskoteku, kao voditelja bezbrojnih festivala uključujući i izbor za pjesmu Eurovizije održane 1990. godine u Zagrebu, ali i izuzetno popularnog kulinarskog TV showa "Male tajne velikih majstora kuhinje".

Iako je 2000. godine najavio odlazak u mirovnu nakon duge i respektabilne karijere televizijskog voditelja, na poziv komercijalne televizije Nove TV vraća se 2006. kao voditelj novog ciklusa Kviskoteke, i ostavlja dojam da u njegovom slučaju, vrijeme kao da je stalo. I dalje povremeno vodi neke festivale i slična događanja, a pojavljuje se kao voditelj i na nekim regionalnim televizijama.

U kolovozu 2007. godine u opatijskoj Hrvatskoj ulici slavnih otkrivena je i zvijezda Olivera Mlakara, jednog od najdugovječnijih televizijskih voditelja.
Svoje umirovljeničke dane popularni Oli provodi na imanju u Molvicama blizu Samobora. Ljubitelj je životinja i osim konja Fabijana ima nekoliko patuljastih šnaucera, koje on i supruga Dunja, ponosno predstavljaju na prigodnim izložbama.

CV

Ime:Oliver Mlakar
Godina rođenja:1.VII.1935.
Ptuj, Slovenija
Područje:Društvo i mediji

Ključne godine:


1935.rođen u Ptuju
1945.doseljava u Osijek
1954.maturira u osječkoj gimnaziji
1954.prijavljuje se na audiciju Radio Zagreba
1963.počinje raditi na Televiziji Zagreb
1980.počinje voditi kviz Kviskoteka
1990.vodi Euroviziju u Zagrebu
2000.odlazi u mirovinu
2007.dobiva zvijezdu u opatijskoj Hrvatskoj ulici slavnih