Krunoslav Slabinac KićoAntun Nikolić - TucaPetar SmajićIvica FeketeZlatko Burić
Pavle BlažekJan UrbanSigmund RombergMijo MajerIsidor Kršnjavi
Vladimir HafnerHugo BorenićJosip HammStjepan IvšićIvan Martin Divald

Jan Urban

Biografija

Jan Urban

Jan Urbanu, glazbenik je koji je za osječko Hrvatsko narodno kazalište skladao nekoliko opera i opereta, glazbenik koji usko surađivao s Lavom Mirskim s kojim je bio jedan od utemeljitelja Osječke filharmonije, glazbene institucije koja je u Osijeku postojala između dva svjetska rata. Nadalje, Jan Urban je u svojoj osječkoj fazi bio i jedan od osnivača glazbeno-vokalnog društva Strossmayer, surađivao je s Hrvatskim pjevačkim društvom Lipa, bio član kluba hrvatskih književnika i umjetnika, surađivao je s tadašnjim Sokolom, a svake je nedjelje organizirao tada popularne gradske promenadne koncerte koji su se naizmjence održavali u Gornjem i Donjem gradu, te u Tvrđi.

Jan Urban rođen je u Pragu 26. listopada 1875. godine i to u uglednoj praškoj aristokratskoj obitelji. Na praškom konzervatoriju je studirao i diplomirao kompoziciju i dirigiranje. Bilo je to vrijeme na prijelazu s 19. u 20. stoljeće kada je među češkim mladim intelektualcima, panslavizam, odnosno ljubav prema svemu što ima veze sa Slavenima bilo izrazito popularno. K tome, češki panslavizam, osobito je bio naklonjen južnim Slavenima – Slovencima, Hrvatima i Srbima.
Kao i mnogi mladi Česi i Jan Urban se uputio ka tom, tada egzotičnom evropskom jugoistoku. Najprije je ostao u granicama tadašnje Austro-ugarske monarhije, u Novom Sadu. Međutim, kako saznajemo od njegove unuke, rođene Osječanke i sadašnje ugledne nizozemske pijanistice i glazbene pedagogoginje Biljane Urban, mladom Janu, pored panslavizma, dogodila se i ona konkretnija ljubav. Zaljubio se u Milku, prekrasnu djevojku iz Valjeva. Ubrzo se oženio i život ga je odnio u Valjevo, grad u središtu tadašnje Kraljevine Srbije. Umjetnički i glazbeni duh kojega je nosio iz Praga, jedne od europskih kulturnih prijestolnica, svestrano je pokušavao ostvarivati i toj sredini. Osnivao je glazbene i pjevačke orkestre, skladao i muzicirao. Ubrzo je stekao nadimak "srpski Dvoržak". U glazbenoj povijesti je zapisan i kao autor druge srbijanske opere "Majka" koja je izvedena u beogradskom i novosadskom kazalištu.
Međutim, valjalo je od nečega i živjeti. Život glazbenika i u to se vrijeme mogao materijalizirati jedino kroz neki stalni angažman. Našao ga je kao glazbeni "kapel-majstor" u tadašnjoj srpskoj kraljevskoj vojsci. U tom je svojstvu prošao i golgotu Prvoga svjetskog rata, a poput budućeg hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca, koji je bio dobrovoljac i sudionik solunskog rata i Jan Urban bio je sudionik čuvene solunske fronte.
Naravno, Jan Urban je to činio sa svoje, glazbene strane.
Ubrzo, nakon završetka Prvog svjetskog rata, Jan Urban dolazi u Osijek, a njegov vojni orkestar čiju glavninu čini dvadesetak čeških glazbenika, postaje okosnica buduće Osječke filharmonije koju vodi s uglednim osječkim glazbenikom i dirigentom Lavom Mirskim. Urban u Osijeku ostaje sve do početka Drugog svjetskog rata, a njegov glazbeni i uopće, umjetnički duh ostavlja snažan pečat u kulturnom životu tadašnjeg Osijeka.
Pri tome je najviše stvarao u okružju osječkog Hrvatskog narodnog kazališta. Tako se u veljači 1924. godine izvodi njegova opera "Đul-beaza", a orkestrom HNK-a dirigira Lav Mirski. Dvije godine kasnije, u ožujku 1926. premijerno se izvodi Urbanova opereta "Igumanov grijeh".
U svom glazbenom nadahnuću Jan Urban se posvećuje i djeci, pa je tako u veljači 1930. godine održana premijera njegove dječje operete "Začarana princeza" koju dirigira Valerije Antuković.
U posljednjim godinama svog osječkog životnog puta Jan Urban sklada glazbeno-scensko djelo "Otok smrti" koje se na pozornici osječkog HNK izvodi u ožujku 1939. godine. Iste godine, ali u prosincu, Lav Mirski još jednom dirigira orkestrom osječkog HNK-a koji tom prigodom izvodi premijeru Urbanove operete "Terpsihora".
U svojoj osječkoj međuratnoj fazi, Jan Urban je skladao i značajno glazbeno djelo nazvano "Hrvatska narodna misa" u F duru za mješoviti zbor i orkestar koje je u više navrata izvedeno u osječkim crkvama sv. Mihajla i sv. Križa u Tvrđi. Prema nekima navodima, originalni notni zapis ovog vrijednog glazbenog djela i danas se nalazi u arhivi franjevačke crkve sv. Križa, Osječanima poznatijoj kao crkva svetog Antuna.
U vrijeme fašističko-ustaške okupacije za vrijeme Drugog svjetskog rata Jan Urban napušta Osijek. Povremeno mu se vraća nakon rata glazbenom suradnjom s tadašnjim orkestrom Radio Osijeka i ponovno intenzivno surađuje s Lavom Mirskim i Hugom Borenićem. Istovremeno, dio Urbanove obitelji nastavlja živjeti u Osijeku, a on umire u Valjevu 17. veljače 1952. godine.
Njegovo ogromno glazbeno djelo posljednjih godina nastoji oživjeti njegova unuka Biljana Urban, rođena Osječanka. Iako je dio notnih zapisa pronašla u obiteljskoj ostavštini, do cjelovitoga opusa, kaže Biljana Urban, nije lako doći. Bilo je potrebno pretražiti arhivsku i muzejsku građu u raznim europskim središtima glazbene kulture na prijelazu s 19. na 20. stoljeće. No uspješan pronalazak i prva izvođenja dokazala su da su i u Osijeku živjeli glazbeni umjetnici u rangu Roberta Schumanna, Antonina Dvoržaka i drugih glazbenika toga doba.
Prema riječima ugledne europske pijanistice i nizozemske glazbene pedagoginje Biljane Urban, u pripremi je i drugi CD s djelima njezina djeda, i to ponovno za uglednu svjetsku izdavačku kuću Naxos.

CV

Ime:Jan Urban
Godina rođenja:26.X.1875.
Prag, Češka
Godina smrti:17.II.1952.
Valjevo, Srbija
Područje:Kultura i umjetnost

Ključne godine:


1875.rođen u Pragu
1896.diplomirao kompoziciju i dirigiranje na Praškom konzervatoriju
1899.seli u Valjevo (Srbija)
1909.sklada drugu srpsku operu "Majka"
1914.sudjeluju u Prvom svjetskom ratu kao "kapelmajstor" u vojsci Kraljevine Srbije
1922.dolazi u Osijek i surađuje s osječkim HNK
1923.s Lavom Mirskim osniva Osječku filharmoniju
1924.premijera opere "Đul-beaza" (HNK Osijek)
1926.premijera operete "Igumanov grijeh" (HNK Osijek)
1930.premijera dječje operete "Začarana princeza"
1939.premijera operete "Terpsihora" (HNK Osijek)
1952.umire u Valjevu (Srbija)