Krunoslav Slabinac KićoAntun Nikolić - TucaPetar SmajićIvica FeketeZlatko Burić
Pavle BlažekJan UrbanSigmund RombergMijo MajerIsidor Kršnjavi
Vladimir HafnerHugo BorenićJosip HammStjepan IvšićIvan Martin Divald

Pavle Blažek

Biografija

Pavle Blažek

Dr. Pavle Blažek bio je jedan od svestranih pokretača osječke i slavonske kulturne scene, pjesnik, pedagog, književnik, dramaturg, teatrolog i, naravno – knjižničar koji je 21 godinu bio na čelu osječke Gradske i sveučilišne knjižnice.

Pavle Blažek rođen je u selu Kruševica u okolini Slavonskog Broda 17. lipnja 1930. godine. U rodnom selu je završio osnovnu školu, dok je klasičnu gimnaziju pohađao u Zagrebu i Zemunu. Odmah nakon mature upisuje beogradski Filološki fakultet gdje 1955. diplomira jugoslavistiku, odnosno jugoslavensku književnost. Nakon odsluženja vojnog roka, dolazi u Osijek 1956. godine, grad u kojem životom i radom ostaje do svoje prerane smrti. Najprije je kao profesor književnosti i jezika radio u tadašnjoj Učiteljskoj školi, a potom i u Upravnoj školi. Godine 1967. postao je direktor osječke Gradske knjižnice, koja sredinom sedamdesetih godina mijenja naziv i proširuje djelokrug rada, te Blažek postaje direktor Gradske i sveučilišne knjižnice u Osijeku. U međuvremenu je od 1969. do 1974. godine predavao dječju i omladinsku književnost, te bibliotekarstvo na Pedagoškoj akademiji. Doktor znanosti postao je 1981. godine, obranivši doktorsku disertaciju na temu "Djelovanje i djelo Miroslava Kraljevića" na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Svo vrijeme svoga djelovanja Pavle Blažek je istovremeno bio i pisac, i pjesnik, i kazališni kritičar, i bibliotekar, i scenarist, i dramaturg... ali i jedan od inicijatora brojnih kulturnih događanja u gradu i okolini. Događanja koja i danas, nekoliko desetljeća nakon Blažekove tragične smrti, ne samo da postoje, nego predstavljaju i kulturne vedute Osijeka i Slavonije. Među ostalima, godinama je vodio poznati SLUK – Susrete lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske, neposredno je bio uključen u pokretanje i rad ernestinovačke Kolonije kipara naivaca, a zajedno s Julijem Njikošem sudjelovao je u stvaranju Đakovačkih vezova. Osim toga, bio je svojevsrni ambasador osječke kulture sudjelujući kao čelni čovjek u radu znanstvenih simpozija i književnih susreta u brojnim gradovima Hrvatske i Jugoslavije, ali i u Mađarskoj, tadašnjoj Čehoslovačkoj, Poljskoj, Bugarskoj, Švedskoj i Kanadi gdje je u Brentfordu organizirao veliku likovnu manifestaciju. Smatraju ga kreatorom kulturne suradnje Osijeka i Pečuha, te Osijeka, Sombora i Subotice.

to pojednostavljeno rekli – osječki kulturnjak u punom smislu toga pojma. U Osijeku je pokrenuo đačke listove Naprijed i Goran, uređivao je poeziju u prestižnom časopisu Revija, godinama je zajedno s još jednim essekerom Julijem Njikošem uređivao emisiju Iz naroda za narod tadašnjeg Radio Zagreba. U periodici objavljuje Pavle Blažek pjesme, kazališne, radijske i televizijske kritike, stvara kratku i putopisnu prozu, književnu i likovnu esejistiku, piše drame i radi dramaturgije, filmske scenarije i stručne radove iz bibliotekarstva. Pavle Blažek, najveći obol dao je razvoju osječkog bibliotekarstva i širenju knjižničarske mreže u gradu.

Naime, prije 30, 40 godina uloga osječke Gradske knjižnice u ukupnom kulturnom životu grada bila je bitno drugačija od one danas. Neki od presudnih razloga za to svakako je intenzivan razvoj komunikacijske tehnologije, ali i sama uloga dr. Pavla Blažeka, kao čovjeka koji je imao značajno mjesto u književnom i uopće umjetničkom svijetu. Jedna od temeljnih odrednica koje označavaju djelo Pavla Blažeka, svakako je i – pjesništvo. Prvu pjesmu objavio je 1947. u časopisu zagrebačke gimnazije „Klasičar“, u vrijeme studija bio je član kluba pisaca u Zemunu. Za njegovu poeziju, profesor Stanislav Marijanović je zapisao kako se ona odlikuje povezanošću sa slavonskim pejsažom i gradovima, u njoj je prisutna zavičajna atmosfera i domovinsko podneblje, čežnja za putovanjima i doživljajima...

Velika ljubav bila mu je i kazalište. I to kao autor kazališnih tekstova, ali i kao kazališni kritičar i teoretičar. Njegove brojne teatrološke i književne studije osigurale su mu članstvo u Hrvatskom društvu kazališnih kritičara i teatrologa, a bio je i član međunardonog udruženja kazališnih kritičara.

Neizbrisiv je njegov trag u radu Tamburaškog društva Pajo Kolarić i u pokretanju Festivala tamburaške glazbe i festivala Zvuci Panonije. Na njegove stihove komponirano je i izvedeno više pjesama koje su uglazbili ugledni skladatelji poput Branka Mihaljevića, Julije Njikoša, Nikice Kalođere, Stjepana Mihaljineca...

Jedno od obilježja Pavla Blažeka bila su njegova poznanstva, prijateljstva i aktivna druženja s brojnim velikanima hrvatske i tadašnje jugoslavenske književnosti poput Dragutina Tadijanovića, Jure Kaštelana, Dobriše Cesarića, Desanke Maksimović, Vanje Radauša i mnogih drugih.

Zbog svojih zasluga. dr. Pavle Blažek dobio je brojna priznanja i nagrade među kojima je i Nagrada Pavao Markovac za njegov doprinos širenju i populariziranju knjige, kao i priznanja Prosvjetnog sabora Hrvatske, Zajednice kulturnih djelatnosti i brojna druga.

Dr. Pavle Blažek dobitnik je i priznanja Josip Juraj Strossmayer, a kažu da mu je osobito bilo drago priznanje počasnog građanina Đakova.

Dr. Pavle Blažek preminuo je 9. prosinca 1988. godine od posljedica prometne nesreće, a sahranjen je na osječkom Aninom groblju.

CV

Ime:Pavle Blažek
Godina rođenja:17.VI.1930.
Kruševica, Hrvatska
Godina smrti:9.XII.1988.
Osijek, Hrvatska
Područje:Kultura i umjetnost

Ključne godine:


1930.rođen u selu Kruševica kod Slavonskog Broda
1941.upisuje klasičnu gimnaziju u Zagrebu
1949.maturirao u Zemunu
1955.diplomirao jugoslavistiku na Filološkom fakultetu u Beogradu
1956.zapošljava se kao profesor na osječkoj Učiteljskoj školi
1961.predaje na Upravnoj školi
1967.postaje direktor Gradske knjižnice u Osijeku
1973.sudjeluje u osnivanju Kolonije kipara naivaca u Ernestinovu
1977.radi na organiziranju Susreta lutkarskih kazališta
1988.preminuo u Osijeku