Krunoslav Slabinac KićoAntun Nikolić - TucaPetar SmajićIvica FeketeZlatko Burić
Pavle BlažekJan UrbanSigmund RombergMijo MajerIsidor Kršnjavi
Vladimir HafnerHugo BorenićJosip HammStjepan IvšićIvan Martin Divald

Zlatko Burić

Biografija

Zlatko Burić

Ljubitelji hollywoodskog filma prisjetiti će se tek nekolicine eksponiranih imena glumaca koji su svoje karijere započeli u Hrvatskoj, a planetarnu slavu ostvarili u tvornici snova na obroncima Los Angelesa. Najčešće će izdvojiti Radu Šerbedžiju, Gorana Višnjića i Miru Furlan. No, još jedna hrvatska zvijezda sve više sjaji na nebu iznad Hollywooda. Njegovo ime je Zlatko Burić, rođen je u Osijeku, a posljednju veliku ulogu ostvario je u blockbusteru – filmu katastrofe „2012.“.

Zlatko Burić rođen je u Osijeku 13. svibnja 1953. godine. Prve glumačke korake napravio je upravo u gradu na Dravi, prijelomne 1968. godine – u sklopu Omladinskog studija osječkog Miniteatra. Školu za mlade glumce vodio je Branko Mešeg. Sam Burić će istaknuti kako se u Omladinskoj školi okupljala „grupa mladih napaljenih na Jimija Hendrixa“, koji su bili vođeni „mutnom idejom da tu energiju najboljeg iz masovne kulture pomiješaju s visokom kulturom i uzbuđenjima avangarde“. Školovao se i u Dramskom studiju Osijek, gdje je edukaciju završio 1972. godine.

Sedamdesete godine prošlog stoljeća proveo je ponajviše u Zagrebu, gdje je zajedno s nekolicinom entuzijasta pokrenuo Kugla glumište, preteču nekoliko zagrebačkih kazališnih kuća i trupa koje djeluju i danas. Kugla glumište osnovali su članovi Studentskog satiričkog glumišta, 20. svibnja 1975. godine, u prostorijama Savske 25 u Zagrebu. Već u samim začecima, pa sve do gašenja 1985. godine, Kugla glumište bilo je jedna od najvažnijih kazališnih, multimedijalnih i interdisciplinarnih umjetničkih skupina u bivšoj republici, posebno u Hrvatskoj. Izvedbena i multimedijska djelatnost s Kugla glumištem, te Zlatkom Burićem kao jednim od najutjecajnijih aktera, dalo je novu dimenziju umjetničkom životu grada, ali i šire. Burić će istaknuti „Mekane brodove“ iz 1977. kao jednu od svojih autorskih predstava.

U prosincu 1982., kada se Kugla glumište već polako počinje raspadati, Zlatko Burić (koji će za sebe i danas radije reći da je kulturni aktivist, odnosno kulturni radikal – prije nego glumac) odlazi u Dansku, sa svojom suprugom koja je porijeklom iz te zemlje. U Danskoj će dobiti troje djece, a u samim svojom počecima raditi će uglavnom fizičke poslove, poput pranja suđa u restoranima i građevinskih radova. Kasnije pronalazi angažman u kazališnim vodama (Betty Nelson teatar, danski Kraljevski teatar), dok 1990-ih započinje i televizijsku, te filmsku karijeru. 1996. godine probija led u sedmoj umjetnosti, igrajući jednu od vodećih uloga u danskom trileru „Pusher“, filmu koji je osvojio i publiku i kritiku. Nastupa u televizijskoj seriji „Taxa“ od 1997. do 1999., te u danskoj hit seriji „Karrusel – Circle of Desire“ (1998.).

I u novom mileniju ostvaruje značajne uloge u danskim i drugim koprodukcijskim filmovima – „One Hell of a Christmas or The Claw” (SAD – 2002.), “Dirty Pretty Things” (2002.), uspješnim nastavcima “Pusher II” (2004. i “Pusher III (2005.); „Pistoleros“ (2007.) i drugim. Njegovi likovi mahom su iseljenici s Balkanskog poluotoka ili državljani neke od bivših sovjetskih republika.

Posljednjih godina ostvaruje i profesionalne kontakte s domovinom – 2008. godine dobio je priliku glumiti u Krležinoj drami „U agoniji“ u režiji Branka Brezovca, koja je postavljena u Teatru ITD. U vrijeme dok je ova predstava igrala u Zagrebu, Zlatko Burić dobio je poziv na casting za ulogu u novom filmu Rolanda Emericha. Za ulogu ruskog milijardera u spektaklu „2012.“ odabran je i na temelju audicije, ali i na ranijim filmskim uratcima kojima je osvojio Emericha. Redatelj ovog hita i cijela njegova ekipa inače su veliki fanovi „Pusher“ serijala.

Za vrijeme snimanja filma „2012.“ Burić se sprijateljio s hollywoodskom zvijezdom Johnom Cusackom.

U drugoj polovici 2009.Zlatko Burić, poznat i pod nadimkom Kićo, u Zagrebu je, u koprodukciji Kulture promjene Studentskog centra i Eurokaza, postavio predstavu „Knjiga mrtvih“, inspiriranu najboljim danima i protkanu najprepoznatljivijim teatarskim motivima Kugla glumišta. Ovaj hommage polučio je značajan uspjeh, te izazvao novo oduševljenje kritičara.

CV

Ime:Zlatko Burić
Godina rođenja:13.V.1953.
Osijek, Hrvatska
Područje:Kultura i umjetnost

Ključne godine:


1953.rođen u Osijeku
1968.počinje glumiti u osječkom Miniteatru
1972.završava glumu u Dramskom studiju Osijek
1975.u Zagrebu je suosnivač Kugla glumišta
1982.odlazi u Dansku
1996.prvi film iz hit serijala „Pusher“
1997.serija „Taxa“
2008.glumi u zagrebačkom ITD-u (Krležina „U agoniji“)
2009. uloga u hollywoodskom spektaklu „2012.“, Zagrebu postavlja „Knjigu mrtvih“, hommage predstavu Kugla kazalištu