Krunoslav Slabinac KićoAntun Nikolić - TucaPetar SmajićIvica FeketeZlatko Burić
Pavle BlažekJan UrbanSigmund RombergMijo MajerIsidor Kršnjavi
Vladimir HafnerHugo BorenićJosip HammStjepan IvšićIvan Martin Divald

Miroslav Volf

Biografija

Miroslav Volf

„Moj otac, time što je bio pastor, uvalio me u velike neugodnosti. Svi su u školi znali da sam dijete pastora i mnogi su mi se, uključujući i profesore, zbog toga rugali. Ne samo da sam dolazio iz kršćanske obitelji nego mi je otac aktivno promovirao vjeru – i to „sektašku“. Kada mi je bilo četrnaest godina, zakleo sam se da nikada neću raditi za crkvu jer nisam želio svojoj djeci priuštiti to isto. No, u 16. godini moj šogor, dr. Peter Kuzmič, inspirirao me da probam promišljati vjeru i potaknuo me da studiram filozofiju i teologiju.“ Riječi su jednog od najvećih živućih kršćanskih teoretičara u svijetu. Njegovo ime je Miroslav Volf, rođen je i odrastao u Osijeku.

Miroslav Volf rođen je 1956. Djetinjstvo je proveo u rodnom Osijeku i Novom Sadu. Nakon završene srednje škole upisuje studij na Evanđeoskom teološkom fakultetu u Osijeku. Studij teologije uspješno je završio 1977. godine. U nastavku se školuje na Fulerovom teološkom sveučilištu u SAD-u, u kalifornijskom gradu Pasadena, gdje je magistrirao 1979. godine. Doktorirao je (summa cum laude) 1986. godine, na Sveučilištu u Tübingenu, u Njemačkoj kod dr. Jurgena Moltmanna, jednoga od najpoznatijih i najutjecajnijih teologa današnjice. 1994. godine na istom je sveučilištu, također kod dr. Moltmana stekao titulu dr. theol. habil.

Između 1979. godine i 1980. radio je na osječkom Evanđeoskom teološkom fakultetu kao predavač. Od 1979. do 1984. bio je jedan od urednika u mjesečniku „Izvori“, a od 1984. godine do 1991. radio je kao profesor na Evanđeoskom teološkom fakultetu u Osijeku. Nakon toga se vratio u SAD – od 1991. do 1997. radio je kao profesor na Fulerovom teološkom sveučilištu u Pasadeni, gdje je ranije i sam magistrirao. Od 1998. godine je redovni profesor na prestižnom sveučilištu Yale.

Direktor je Yale centra za vjeru i kulturu (Yale Center for Faith and Culture) gdje drži katedru Vjera i globalizacija zajedno s bivšim britanskim premijerom, Tonyjem Blairom. Volf je poznat po svojim radovima iz područja sustavne teologije, etike, rješavanja sukoba i mirotvorstva. Veliki je protivnik američke intervencije u Iraku i politike Georga W Busha. Intenzivno radi na zbližavanju i pomirenju pripadnike dviju najvećih svjetskih religija Glavni je organizator i voditelj Svjetskih konferencija „Ljubav prema Bogu – muslimani i kršćani“ koje okupljaju ministre vodećih zemalja, javne osobe, ugledne teologe, rabine, biskupe i predstavnike ostalih vjera.

Kada je 1996. napisao i objavio svoju knjigu Isključenje i zagrljaj Volf nije ni slutio kako će upravo to djelo biti proglašeno jednom od stotinu najvažnijih teoloških knjiga dvadesetog stoljeća.

11. rujna 2001. u trenutku napada na WTC, Volf je u neposrednoj blizini upravo držao predavanje o međureligijskom pomirenju. „Dok sam govorio, prvi avion se zabio u WTC. Bio je to vrhunski paradoks – sve se dogodilo dok smo razgovarali o miru. Mene je cijeli događaj naveo da još jače radim na pomirenju, jer je bilo jasno kako će posljedica biti još veći jaz među narodima i religijama“.

Miroslav Volf član je Američkoga teološkog društva i Američke religijske akademije. Gostujući je predavač na Evanđeoskome teološkom fakultetu u Osijeku. „Sretan sam što mogu raditi u Osijeku, budući da osjećam dug prema gradu u kojem sam se rodio, odrastao i školovao. Nadam se da svojim radom na osječkom teološkom fakultetu barem u maloj mjeri pridonosim razvoju teološke misli u Hrvatskoj.“

Kako bi osigurao katedru iz sustavne teologije dio fonda Grawemayer, nagrade za najbolje pojedinačno djelo s područja religije u svijetu, Miroslav Volf donirao je Teološkoom fakultetu u Osijeku – u ime svojeg oca. Danas je jedan od vodećih teoloških svjetskih mislioca, veliki donator svojeg matičnog EVTOS-a (gdje je gostujući predavač i član Vijeća), koji bez obzira na velike obveze dva mjeseca godišnje provodi u Hrvatskoj.

CV

Ime:Miroslav Volf
Godina rođenja:1956.
Osijek, Hrvatska
Područje:Religija i filozofija

Ključne godine:


1956.rođen u Osijeku
1977.diplomirao na Teološkom fakultetu u Osijeku
1979.magistrirao na Fuller Theological Seminary SAD
1986.doktorirao na Universität Tübingen Njemačka
1996.objavio knjigu Exclusion and Embrace (Isključenje i zagrljaj)proglašenu jednom od stotinu najutjecajnijih knjiga 20 st
1998.postao redovni professor na Yale University, Yale Divinity School
2002.primio Grawemeyer Award for Releigion za Exclusion and Embrace
2008.S bivšim premijerom Tonyjem Blairom vodi katedru Vjera i globalizacija na Yale University
2009.postaje član Savjeta američkog predsjednika Baracka Obame u Vijeću za međureligijski dijalog i suradnju