Blažek Pavle

Dr. Pavle Blažek bio je jedan od svestranih pokretača osječke i slavonske kulturne scene, pjesnik, pedagog, književnik, dramaturg, teatrolog i, naravno – knjižničar koji je 21 godinu bio na čelu osječke Gradske i sveučilišne knjižnice.

Ime: Pavle Blažek
Godina rođenja: 17.VI.1930. Kruševica, Hrvatska
Godina smrti: 9.XII.1988. Osijek, Hrvatska
Područje: Kultura i umjetnost

Biografija

Pavle Blažek rođen je u selu Kruševica u okolini Slavonskog Broda 17. lipnja 1930. godine. U rodnom selu je završio osnovnu školu, dok je klasičnu gimnaziju pohađao u Zagrebu i Zemunu. Odmah nakon mature upisuje beogradski Filološki fakultet gdje 1955. diplomira jugoslavistiku, odnosno jugoslavensku književnost. Nakon odsluženja vojnog roka, dolazi u Osijek 1956. godine, grad u kojem životom i radom ostaje do svoje prerane smrti. Najprije je kao profesor književnosti i jezika radio u tadašnjoj Učiteljskoj školi, a potom i u Upravnoj školi. Godine 1967. postao je direktor osječke Gradske knjižnice, koja sredinom sedamdesetih godina mijenja naziv i proširuje djelokrug rada, te Blažek postaje direktor Gradske i sveučilišne knjižnice u Osijeku. U međuvremenu je od 1969. do 1974. godine predavao dječju i omladinsku književnost, te bibliotekarstvo na Pedagoškoj akademiji. Doktor znanosti postao je 1981. godine, obranivši doktorsku disertaciju na temu "Djelovanje i djelo Miroslava Kraljevića" na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.
Svo vrijeme svoga djelovanja Pavle Blažek je istovremeno bio i pisac, i pjesnik, i kazališni kritičar, i bibliotekar, i scenarist, i dramaturg... ali i jedan od inicijatora brojnih kulturnih događanja u gradu i okolini. Događanja koja i danas, nekoliko desetljeća nakon Blažekove tragične smrti, ne samo da postoje, nego predstavljaju i kulturne vedute Osijeka i Slavonije. Među ostalima, godinama je vodio poznati SLUK – Susrete lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske, neposredno je bio uključen u pokretanje i rad ernestinovačke Kolonije kipara naivaca, a zajedno s Julijem Njikošem sudjelovao je u stvaranju Đakovačkih vezova. Osim toga, bio je svojevsrni ambasador osječke kulture sudjelujući kao čelni čovjek u radu znanstvenih simpozija i književnih susreta u brojnim gradovima Hrvatske i Jugoslavije, ali i u Mađarskoj, tadašnjoj Čehoslovačkoj, Poljskoj, Bugarskoj, Švedskoj i Kanadi gdje je u Brentfordu organizirao veliku likovnu manifestaciju. Smatraju ga kreatorom kulturne suradnje Osijeka i Pečuha, te Osijeka, Sombora i Subotice.
to pojednostavljeno rekli – osječki kulturnjak u punom smislu toga pojma. U Osijeku je pokrenuo đačke listove Naprijed i Goran, uređivao je poeziju u prestižnom časopisu Revija, godinama je zajedno s još jednim essekerom Julijem Njikošem uređivao emisiju Iz naroda za narod tadašnjeg Radio Zagreba. U periodici objavljuje Pavle Blažek pjesme, kazališne, radijske i televizijske kritike, stvara kratku i putopisnu prozu, književnu i likovnu esejistiku, piše drame i radi dramaturgije, filmske scenarije i stručne radove iz bibliotekarstva. Pavle Blažek, najveći obol dao je razvoju osječkog bibliotekarstva i širenju knjižničarske mreže u gradu.
Naime, prije 30, 40 godina uloga osječke Gradske knjižnice u ukupnom kulturnom životu grada bila je bitno drugačija od one danas. Neki od presudnih razloga za to svakako je intenzivan razvoj komunikacijske tehnologije, ali i sama uloga dr. Pavla Blažeka, kao čovjeka koji je imao značajno mjesto u književnom i uopće umjetničkom svijetu. Jedna od temeljnih odrednica koje označavaju djelo Pavla Blažeka, svakako je i – pjesništvo. Prvu pjesmu objavio je 1947. u časopisu zagrebačke gimnazije „Klasičar“, u vrijeme studija bio je član kluba pisaca u Zemunu. Za njegovu poeziju, profesor Stanislav Marijanović je zapisao kako se ona odlikuje povezanošću sa slavonskim pejsažom i gradovima, u njoj je prisutna zavičajna atmosfera i domovinsko podneblje, čežnja za putovanjima i doživljajima...
Velika ljubav bila mu je i kazalište. I to kao autor kazališnih tekstova, ali i kao kazališni kritičar i teoretičar. Njegove brojne teatrološke i književne studije osigurale su mu članstvo u Hrvatskom društvu kazališnih kritičara i teatrologa, a bio je i član međunardonog udruženja kazališnih kritičara.
Neizbrisiv je njegov trag u radu Tamburaškog društva Pajo Kolarić i u pokretanju Festivala tamburaške glazbe i festivala Zvuci Panonije. Na njegove stihove komponirano je i izvedeno više pjesama koje su uglazbili ugledni skladatelji poput Branka Mihaljevića, Julije Njikoša, Nikice Kalođere, Stjepana Mihaljineca...
Jedno od obilježja Pavla Blažeka bila su njegova poznanstva, prijateljstva i aktivna druženja s brojnim velikanima hrvatske i tadašnje jugoslavenske književnosti poput Dragutina Tadijanovića, Jure Kaštelana, Dobriše Cesarića, Desanke Maksimović, Vanje Radauša i mnogih drugih.
Zbog svojih zasluga. dr. Pavle Blažek dobio je brojna priznanja i nagrade među kojima je i Nagrada Pavao Markovac za njegov doprinos širenju i populariziranju knjige, kao i priznanja Prosvjetnog sabora Hrvatske, Zajednice kulturnih djelatnosti i brojna druga.
Dr. Pavle Blažek dobitnik je i priznanja Josip Juraj Strossmayer, a kažu da mu je osobito bilo drago priznanje počasnog građanina Đakova.
Dr. Pavle Blažek preminuo je 9. prosinca 1988. godine od posljedica prometne nesreće, a sahranjen je na osječkom Aninom groblju.

Ključne godine

1930. rođen u selu Kruševica kod Slavonskog Broda
1941. upisuje klasičnu gimnaziju u Zagrebu
1949. maturirao u Zemunu
1955. diplomirao jugoslavistiku na Filološkom fakultetu u Beogradu
1956. zapošljava se kao profesor na osječkoj Učiteljskoj školi
1961. predaje na Upravnoj školi
1967. postaje direktor Gradske knjižnice u Osijeku
1973. sudjeluje u osnivanju Kolonije kipara naivaca u Ernestinovu
1977. radi na organiziranju Susreta lutkarskih kazališta
1988. preminuo u Osijeku

Galerija slika

Poveznice

Mobirise

Victor von Reisner

21.XI.1860.-1.VI.1919.

Mobirise

Oskar Nemon

13.III.1906.-13.IV.1985.

Mobirise

Petar Smajić

25.V.1910.-19.VIII.1985.

Mobirise

Lav Mirski

21.VI.1893.-29.IV.1968.

Mobirise

Janus Pannonius

29.VIII.1434.-27.III.1472

© 2017 Ypsilon d.o.o. - sva prava pridržana