Čandrlić Ivica

Da je bilo malo više stručne potpore i mogućnosti u znanstvenom istraživanju, Osijek bi se danas s ponosom mogao hvaliti kako je grad u kome su učila ne dva, nego čak tri nobelovca. Naime, jedan od najuglednijih osječkih liječnika internista, prof. dr. Ivica Čandrlić, među prvima je uveo tzv. kortikosteroidnu terapiju za liječenje.

Ime: Ivica Čandrlić
Godina rođenja: 25.IX.1930. Moravice, Hrvatska
Godina smrti: 28.III.1993. Osijek, Hrvatska
Područje: Znanost i obrazovanje

Biografija

Takav oblik terapije koji je on prvi primjenjivao, u to je vrijeme izazvao podsmjeh kod nekih njegovih kolega liječnika. Međutim, dvanaest godina nakon njegove smrti, dva australska liječnika - Barry James Marshall i Robin Warren – godine 2005. dobili su Nobelovu nagradu iz medicine za otkriće bakterije Helicobacter pylori i njezine uloge u gastritisu i nastajanju ulkusa probavila. Naime, Helicobacter pylori je gram-negativna bakterija koja naseljava različite dijelove želuca i dvanaesnika, gdje uzrokuje upalu koja je čvrsto povezana s nastankom ulkusne bolesti. A, podsjećamo, dr. Ivica Čandrlić, u osječkoj je bolnici davno prije toga, uočio o čemu se radi i počeo primjenjivati do tada nezamislivu terapiju. Nažalost, u tome nije imao stručnu potporu, pa je Nobelova nagrada mimoišla dr. Čandrlića, Osijek i osječku bolnicu. Inače, Ivica Čandrlić u ranom djetinjstvu dolazi u Osijek iz rodnih Moravica u Gorskom kotaru. U Osijeku završava osnovno i gimnazijsko obrazovanje, a diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1956. godine. Kao mladi liječnik počeo je raditi u osječkom Domu zdravlja, a potom je u Zagrebu specijalizirao internu medicinu. Doktorirao je 1976. godine, a 1982. postaje redoviti profesor zagrebačkog Medicinskog fakulteta. Odmah nakon specijalizacije, 1976. godine preuzima rukovođenje internim odjelom tadašnje osječke Opće bolnice. Ubrzo je interni odjel podijelio na odsjeke, omogućivši razvoj subspecijalizacije unutar internog odjela što je u konačnici rezultiralo prerastenjem internog odjela u Kliniku za internu medicinu. Prof.dr. Ivica Čandrlić time postaje prvi predstojnik klinike, prve klinike u sklopu osječke bolnice. Dr. Čandrlić je zaslužan i za temeljito renoviranje interne klinike koje je završeno 1986. godine.
Osim toga, dr. Čandrlić jedan je od osnivača Studija medicine u Osijeku 1979. godine. Postaje prvi voditelj Studija medicine, ali i Katedre za internu medicinu. Te je funkcije obnašao do svoje smrti, 1993. godine.
Za osobite zasluge za zdravstvo, socijalnu skrb i promicanje moralnih društvenih vrednota, predsjednik Republike Hrvatske posmrtno ga je odlikovao Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinski.

Ključne godine

1930. rođen u Moravicama
1956. diplomirao medicinu u Zagrebu
1976. preuzima vođenje internog odjela
1979. pokreće Studij medicine u Osijeku
1986. postaje predstojnik prve osječke klinike – Klinike za internu medicinu
1993. umire u Osijeku

Galerija slika

Poveznice

Mobirise

Danica Pinterović

17.II.1897. - 17.I.1985.

Mobirise

Josip Hamm

3.XII.1905. - 23.XI.1986.

Mobirise

Vladimir Prelog

23.VII.1906. - 7.I.1998.

Mobirise

Leopold Lavoslav Ružička

13.IX.1887. - 26.IX.1976.

Mobirise

Ćiro Truhelka

2.II.1865. - 18.IX.1942.

© 2017 Ypsilon d.o.o. - sva prava pridržana