Džanko Vladimir

Nakon što je 1963. godine diplomirao na Akademiji primjenjenih umjetnosti u Beogradu, akademski slikar Vladimir Džanko već je sljedeće, 1964. godine, u Osijeku priredio svoju prvu samostalnu izložbu. Od tada stalno živi i stvara u Osijeku, a svojim aktivnostima i ustrajnim radom stekao je zapaženo mjesto u kulturnom životu slavonske metropole.

Ime: Vladimir Džanko
Godina rođenja: 20.III.1932. Glamoč, BiH
Područje: Kultura i umjetnost

Biografija

Radio je kao učitelj likovnog odgoja u osječkoj osnovnoj školi Ivan Filipović, bio predavač na Gimnaziji i Pedagoškom fakultetu, radio kao scenograf u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, bio ravnatelj Galerije likovnih umjetnosti. Vrstan je ilustrator. Ipak, najjači umjetnički pečat daje svojim slikarskim stvaralaštvom. Posebice, u razdoblju nakon 1989. godine od kada nastaje većina njegovih djela.
Više od četiri desetljeća traje umjetničko djelovanje Vladimira Džanka kao kontinuitet autentične prepoznatljivosti među slavonskim slikarskim osobnostima koje svoj likovni izraz formiraju i uklapaju u klasični koncept slike i bogati kontekst hrvatskog pejzažnog slikarstva. Džanko njeguje kulturu i ljepotu slikanja, eksperimentira na raznim stvarima i motivima od najrazličitijih veduta Osijeka, pejzaža različitih predjela Slavonije, portreta, aktova do mrtvih priroda.
Ovdje nije riječ o imitiranju viđenoga, salaša, seoskih kuća, zelenih stabala ili živopisnih mrtvih priroda već su to interpretacije koje su prava ekspresija doživljaja, kratkih poteza kistom koji snažno pokreću i ritmiziraju sliku. Čvrst i siguran crtež, rijetki osjećaj za nijansiranje svjetla i sjene, za kompoziciju i fino uravnoteženje tonskih vrijednosti svjedoče o analitičkim sposobnostima umjetnika koji podire do skrivene biti, intenzivnih emocionalnosti i osjetljivih kontemplativnih tišina njegove Slavonije – zapisao je Tonći Šitin prilikom izložbe koju je Džanko priredio u Splitu početkom 2009. godine.
Inače, pored brojnih samostalnih i skupnih izložbi u hrvatskim gradovima i gradovima bivše Jugoslavije, Vladimir Džanko je izlagao u Švedskoj, Njemačkoj, Kanadi, Italiji, Sloveniji, Makedoniji, Americi...
Govoreći o svojoj umjetničkoj karijeri, sam Džanko ističe kako mu je najuspješnije doba, i doba koje je ostavilo najjači utisak, upravo ratno doba. Bilo je to vrijeme kada je Džanko obnašao dužnost ravnatelja osječke Galerije likovnih umjetnosti.
Tada sam bio u situaciji omogućiti ljudima i slikarima koji nisu nikada izlagali... Galerija je u to doba bila pravo svratište kulture u ratom ogoljenom Osijeku. Osim toga, i lično sam svojim zabilješkama, crtežima i slikama ovjekovječio to doba. Ponosan sam što sam tu svoju uspješnu izložbu poklonio gradu Osijeku – objasnio je Vladimir Džanko.

Ključne godine

1932. rođen u Glamoču
1963. diplomirao na Akademiji primjenjenih umjetnosti u Beogradu
1964. prva samostalna izložba u Osijeku
1991. ravnatelj Galerije likovnih umjetnosti u Osijeku
1992. organizira i postavlja ratnu izložbu

Galerija slika

Poveznice

Mobirise

Victor von Reisner

21.XI.1860.-1.VI.1919.

Mobirise

Oskar Nemon

13.III.1906.-13.IV.1985.

Mobirise

Petar Smajić

25.V.1910.-19.VIII.1985.

Mobirise

Lav Mirski

21.VI.1893.-29.IV.1968.

Mobirise

Janus Pannonius

29.VIII.1434.-27.III.1472

© 2017 Ypsilon d.o.o. - sva prava pridržana