Filakovac Vladimir

Slikar pejzaža, portretist, autor brojnih crteža, suradnik novina i časopisa, predavač na beogradskoj i zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Vladimir Filakovac, Osječanin po mjestu stanovanja i likovnoj inspiraciji, obilježio je hrvatsko slikarstvo 20. stoljeća.

Ime: Vladimir Filakovac
Godina rođenja: 9.III.1892. Slavonski Brod, Hrvatska
Godina smrti: 22.XI.1972. Zagreb, Hrvatska
Područje: Kultura i umjetnost

Biografija

Slikar Vladimir Filakovac rođen je 9. ožujka 1892. godine u Brodu na Savi (današnjem Slavonskom Brodu. Otac Vjekoslav za obiteljski kruh zarađivao je kao pravnik i financijski nadsavjetnik, a majka Helena (rođena pl. Krautzak) osim Vladimira rodila je još sedmoro djece.
Kao dječak Vladimir je zbog očevih poslovnih obveza često morao seliti – Slavonski Brod, Vukovar, Osijek, Korenica, Perušić i Gospić gradovi su u kojima je provodio svoje rane dane. No, samo su dva grada na mladog Filakovca ostavila značajan utjecaj – Osijek i Vukovar. Život u Vukovaru i okolici u dječaštvu i mladosti kod Vladimira je probudio ljubav prema prirodi. S djedom Stjepanom obilazio je podunavsko područje i upijao krajolike, te se družio sa životinjama, koje će mu uz prirodne ljepote postati trajan izvor inspiracije.
U gradu koji će gotovo cijelo stoljeće kasnije postati „hrvatska Guernica“, grad-heroj, Vladimir Filakovac završio je osnovnoškolsko obrazovanje, ali i tri razreda gimnazije. Četvrti razred završio je u osječkoj Realnoj gimnaziji. Još u školskim klupama profesori će primijetiti iskru za slikarstvo, koja će kasnije postati prava buktinja talenta. Već 1909., kao sedamanestogodišnji mladić, pomagati će svojem vukovarskom profesoru Draganu Melkusu u stvaranju dviju slika u Franjevačkom samostanu. U ovoj godini nastala je i prva poznata Filakovćeva slika – „Noć na Dunavu“. U vukovarskoj fazi u Filakovčevom stvaralaštvu dominira impresionizam u djelima crtanim olovkom („Ulica u Vukovaru“ iz 1909., „Pas Lord“, „Na Vuki u Vukovaru“ i „Ledolomci na Dunavu“ iz 1910.). Poznat je i rani crtež inspiriran mitologijom „Pan i nimfa“ iz 1910.
Još kao gimnazijalac dolazi u Osijek, grad koji su već obilježili brojni slikari, predvođeni velikim Adolfom Waldingerom. U gradu na Dravi proširuje slokarske vidike, posebno u Realnoj gimnaziji, odakle se regrutiraju mladi talenti brojnih područja djelovanja. Djeluje kao član „Kluba hrvatskih književnika i umjetnika“, te otvara svoj prvi atelier, u kojem nastaju dravski pejzaži, osječke vedute, mrtva priroda, portreti sugrađana i slike drugih raznolikih motiva. Osijek je sa svojom dugom tradicijom kolekcionarstva, uz brojne mecene i razvijeno tržište umjetnina, na početku 20. stoljeća bio prava Meka za mlade umjetnike.
Slikarski studij iz Osijeka ga je 1911. godine odveo u Budimpeštu. Titulu akademskog slikara stekao je 1916. godine. I ovdje je nastavio stvarati crteže s motivima mađarske prijestolnice, ali i djela inspirirana prošlošću i odrastanjem uz brojnu obitelj u slavonskoj ravni („Brat Mirko na Dunavu kod Vukovara“ iz 1911., „Sestra Ida“ iz 1912., „Brat Đuro“ i „Brat Branko“ iz 1913., „Brat Mirko“ iz 1914., te „Vukovar“ iz 1915.). U budimpeštanskoj fazi Filakovac je svoja djela 1912. godine izlagao i u Narodnoj galeriji Müscarnok, zajedno s drugim studentima i profesorima.
Studij je zbog Prvog svjetskog rata Filakovac morao u nekoliko navrata prekidati. Već 1914. godine unovačen je u Austrougarsku vojsku, te stvara crteže inspirirane ratom („Topdžija“ iz 1914.). Dvije godine kasnije uspješno je diplomirao na budimpeštanskoj Akademiji likovnih umjetnosti, te se po vojnoj obvezi opet vratio u Osijek, kao vojni slikar Šokčevićeve 78. regimente. Likovna dokumentaristička svjedočanstva stvara od Osijeka do ruske Istočne bojišnice – dramatiči ratni crteži nastaju u Ukrajini, Galiciji, Besarabiji i drugim mjestima.
Nakon rata vraća se gradskim motivima Osijeka, te mirnodopskim portretima („Portret mlade žene“, „Dravski pejzaž I“ i „Dravski pejzaž II“ iz 1919., „Muškarac s frakom“ iz 1920. i brojni drugi). 1920. odlazi na usavršavanje u Beč, gdje živi do 1923. godine, gdje stvara inspiriran gradskim motivima (ulice, kavane i ponovno – ljudi). Iz Beča se, preko Vrbovca i Zagreba, ponovno vraća u Osijek, gdje njegova djela pokazuju novu zrelost. Osim u gradu, inspiraciju traži i u ruralnim krajolicima, te pejzažima Slavonije i Baranje. Usmjerava se prema neorealizmu, te slika portrete i aktove. Sredinom drugog desetljeća 20. stoljeća upoznaje se sa suvremenim talijanskim slikarstvom, a krajem desetljeća stvara i pejzažne motive s jadranske obale. Neko vrijeme radio je i kao profesor u osječkoj Realnoj gimnaziji, koju je ranije i sam pohađao.
Filakovac je surađivao i s časopisima – izrađivao je dokumentarne crteže za „Hrvatski list“, „Novosti“ i „Politiku“, koje se još nisu preorjentirale na novinsku fotografiju. Jedna zanimljivost je i dokumentarni crtež nastao 1925. godine na suđenju Jovi Stanisavljeviću Čarugi. Portretirao je i brojne slavne osobe, među kojima su Stjepan Radić, književnik Gustav Krklec, te niz drugih.
Od 1930. do 1941. godine traje njegova beogradska faza, a Osijek je napustio na poziv prijatelja-umjetnika, u nadi da će veliki grad dati novi impuls njegovoj umjetnosti. Nastaju obiteljski portreti i autoportreti, aktovi, te nove slike inspirirane prirodom. 28. listopada 1940. godine izabran je za profesora na Akademiji likovnih umjetnosti. Umjetničku i profesorsku beogradsku epizodu Vladimira Filakovca prekida Drugi svjetski rat.
Od 1941. godine, pa sve do smrti 1972. Filakovac živi i djeluje u Zagrebu. Prepoznatljivi opus portreta i pejzaža dobiva novu zrelost. Nižu se brojne izložbe, nastaju crteži i karikature, a dobiva i profesorski angažman na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Preminuo je 22. studenog 1972., uslijed priprema za veliku retrospektivnu izložbu.

Ključne godine

1892. rođen u Slavonskom Brodu
1909. u Vukovaru kao gimnazijalac stvara prva poznata djela
1910. preselio s obitelji u Osijek
1911. odlazak na likovni studij u Budimpeštu
1914. unovačen u Austrougarsku vojsku
1916. diplomirao slikarstvo u Budimpešti
1918. povratak u Osijek
1921. - 1923. usavršavanje u Beču
1923. ponovni povratak u Osijek i aktivno bavljenje slikarstvom i crtanjem
1930. odlazak u Beograd
1940. izbor za profesora na beogradskoj ALU
1941. odlazak u Zagreb
1972. preminuo u Zagrebu

Galerija slika

Poveznice

Mobirise

Victor von Reisner

21.XI.1860.-1.VI.1919.

Mobirise

Oskar Nemon

13.III.1906.-13.IV.1985.

Mobirise

Petar Smajić

25.V.1910.-19.VIII.1985.

Mobirise

Lav Mirski

21.VI.1893.-29.IV.1968.

Mobirise

Janus Pannonius

29.VIII.1434.-27.III.1472

© 2017 Ypsilon d.o.o. - sva prava pridržana