Gardaš Anto

Dječak Miron i djevojčica Melita dolaze u Kopačevo i s prijateljem Zoltanom istražuju misteriozne događaje za koje sumnjaju da su povezane s duhom iz Kopačkog rita. Većina će bez problema prepoznati radnju romana i filma "Duh u močvari“. Jedno od najomiljenijih djela hrvatske dječje književnosti napisao je Anto Gardaš, još jedan u nizu zaslužnih Essekera.

Ime: Anto Gardaš
Godina rođenja: 21.V.1938. Agići, Bosna i Hercegovina
Godina smrti: 10.VI.2004. Osijek, Hrvatska
Područje: Kultura i umjetnost

Biografija

Ponekad pisci napišu jedno djelo koje im obilježi cijeli život, a sve ostalo što su stvorili prije i poslije toga padne u sjenu. 1989. godine osječki pisac Anto Gardaš napisao je „Duh u močvari“, zasigurno najpopularniji i najcjenjeniji roman za djecu u novijoj hrvatskoj povijesti. Dječaci Miron i Zoltan i djevojčica Melita zauvijek su postali dio popularne kulture. „Duh u močvari“ čak je uspio u popularnosti preteći i samog autora Gardaša. Sasvim nepravedno prema jednom takvom književnom talentu.
Anto Gardaš rođen je 21. svibnja 1938. godine u selu Agići nedaleko Dervente u Bosni i Hercegovini. Nedugo poslije završetka Drugog svjetskog rata, 1947. godine, Anto je s obitelji doselio u Velimirovac nedaleko Našica. Jednako kao što su i brojne druge obitelji iz Bosne i Hercegovine, Dalmacije, te sjeverozapadne Hrvatske doseljavale u Slavoniju i Baranju s nadom u bolji život. U Velimirovcu je Gardaš završio osnovnu školu, a zatim je u Našicama upisao gimnaziju, koju također uspješno završava 1958. godine. Gimnazijski dani donose i prve književne iskorake mladog Gardaša – prvu pjesmu „Pod kestenom“ objavio je još kao srednjoškolac u zagrebačkom časopisu „Polet“. Nakon toga surađivao je s brojnim književnim časopisima, ali i s radijskim i televizijskim postajama. Školovanje ga je zatim odnijelo u Zagreb, gdje je 1968. godine diplomirao na Pravnom fakultetu. Iste je godine u osječkim novinama „Mala štampa“ objavio i prvu pjesmu za djecu.
Od 1973. godine zaposlen je u osječkoj ispostavi pošte (ondašnji PTT), a naredne godine je i preselio u grad na Dravi, u kojem će napisati svoja najpoznatija i najpriznatija djela. Najviše uspjeha postigao je u žanru dječje književnosti, a ukupno je objavio četrdesetak knjiga. Romani, bajke, pjesme, priče i igrokazi uglavnom su namijenjeni mlađoj publici. No, manje je poznato kako je Gardaš pisao i haiku poeziju, te objavio pet samostalnih zbirki. Njegovi haiku radovi nagrađeni su u Japanu. Gardaševa djela prevedena su na mnoge jezike, a on sam primio je brojne nagrade. Bio je i predsjednik Društva hrvatskih književnika – odnosno njegovog slavonsko-baranjskog ogranka.
Najpopularniji Gardašev roman, „Duh u močvari“, radnjom je smješten u Kopački rit. Likovi Miron i Melita, poznati iz ranijih djela "Ljubičasti planet", "Bakreni Petar" i "Izum profesora Leopolda“, dolaze u baranjsko mjesto Kopačevo, a zimski izlet pretvara se u kriminalističku priču s elementima fantastike. Knjiga je doživjela nekoliko izdanja, a Branko Ištvančić 2006.je godine snimio istoimeni film. Dvije godine ranije, 10. lipnja 2004., Anto Gardaš nas je zauvijek napustio. Doživljaje Melite i Mirona djeca s jednakim užitkom čitaju i danas. A ime Ante Gardaša nosi nagrada za najbolji dječji roman ili zbirku priča, koju svake godine dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika (DHK).

Ključne godine

1938. rođen u Agićima pored Dervente (BiH)
1947. s roditeljima doselio u Slavoniju (Velimirovac pored Našica)
1958. objavljuje prvu pjesmu i završava gimnaziju u Našicama
1968. diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu
1974. preselio u Osijek
1989. piše najpoznatije djelo "Duh u močvari“
2004. preminuo u Osijeku
2006. snimljen film "Duh u močvari“

Poveznice

Mobirise

Isidor Kršnjavi

22.IV.1869. - 2.II.1972.

Mobirise

Jan Urban

26.X.1875. - 17.II.1952.

Mobirise

Zlatko Burić

13.V.1953.

Mobirise

Vilma Vukelić - Miskolczy

8.II.1880. - 24.III.1956.

Mobirise

Hugo Conrad von Hötzendorf

oko 1807. - 28.II.1869.

© 2017 Ypsilon d.o.o. - sva prava pridržana