Ileš Katica

Katica Ileš prva je Osječanka koja je u svoj grad donijela olimpijsku medalju. Bilo je to srebro osvojeno 1980. na Olimpijskim igrama u Moskvi. Legenda osječkog, hrvatskog i jugoslavenskog ženskog rukometa, za reprezentaciju bivše države nastupala je čak 203 puta i pri tome je postigla 348 golova. A, osječkom je rukometu, zajedno sa sjajnom generacijom svojih kolegica, u Osijek 1982. godine donijela trofej pobjednika Kupa kupova Europe.

Ime: Katica Ileš
Godina rođenja: 30.III.1946. Osijek, Hrvatska
Područje: Sport

Biografija

Katica Ileš je rođena Osječanka (30. ožujka 1946. godine), a rukometom se počela baviti u trinaestoj godini u rodnom Osijeku, u ženskom rukometnom klubu Grafičar. Ubrzo je prešla u Rukometni klub Osijek u kome je ostala do kraja svoje domaće rukometne karijere 1982. godine kada je s RK Osijek osvojila trofej Kupa pobjednica kupova Europe.
Bile su to godine kada je osječka sportska dvorana Zrinjevac često bila premala da primi sve gledatelje željne sjajnog ženskog rukometa. Tih su se godina osječke rukometašice, predvođene popularnom Kajom Ileš, nekoliko sezona borile s rukometašicama beogradskog Radničkog i zagrebačke Lokomotive za primat u jugoslavenskom i europskom ženskom rukometu. S prepunih tribina Zrinjevca tada je često odjekivao ponosni poklič "Kajo, majstore!".
Svojom igrom i pristupom radu stekla je sve predispozicije vrhunske sportašice, razvila se u najbolju kružnu napadačicu bivše države, a što je potvrđeno i kapetanskom vrpcom koju je u reprezentaciji Jugoslavije nosila u razdoblju od 1973. do 1980. Inače, u čak 17 godina nastupanja u reprezentativnom dresu ostvarila je 203 nastupa i postigla 348 pogodaka čime je postala apsolutna rekorderka u reprezentaciji bivše SFRJ. Kao reprezentativka Jugoslavije osvojila je srebrnu medalju na SP-u u Nizozemskoj 1971. godine, te zlato na Svjetskom rukometnom prvenstvu održanom u Beogradu 1973. godine.
Međunarodni uspjeh okrunila je srebrnom medaljom s Olimpijade koja je u Moskvi održana 1980. godine. Time je Katica Ileš postala prva je Osječanka koja je u svoj grad donijela olimpijsku medalju. Na olimpijskim igrama u Moskvi, Katica Ileš je kao najstarija reprezentativka (34 godine), odigrala pet utakmica i postigla 9 golova.
Nakon klupskog uspjeha 1982. godine, Kaja Ileš odlazi u Japan igrati za “Omron” iz Jamage, a ubrzo i postaje pomoćni trener japanske državne reprezentacije. Po povratku u rodni Osijek, preuzima funkciju voditeljice Škole rukometa RK Osijek i time ostaje aktivna i odana rukometu i sportu uopće. U mandatu 1996-2000. bila je članica Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora, predsjednica Odbora za sport grada Osijeka, članica Izvršnog odbora Hrvatskog kluba olimpijaca...
Sportski uspjesi Katicu Ileš nisu zaslijepili, te je ona uspješno diplomirala na Fakultetu fizičke kulture i poslije prestanka aktivnog bavljenja rukometom posvetila se pozivu profesora fizičke kulture. Danas je profesorica kineziologije u mirovini.
Za izvanredna dostignuća i doprinos u razvoju sporta u Republici Hrvatskoj, u prosincu 1999. godine dodijeljeno joj je najviše državno priznanje iz područja sporta »Franjo Bučar«. Također je i dobitnica priznanja Hrvatskog Olimpijskog odbora Matija Ljubek, koji je dobila 2007. godine.

Galerija slika

Poveznice

Mobirise

Ljiljana Petnjarić

12.IX.1948.

Mobirise

Andrija Vekić

6.XII.1925. - 26.V.2009.

Mobirise

Igor Cvitanović

1.XI.1970.

Mobirise

Mirna Rajle-Brođanac

14.XI.1974.

Mobirise

Davor Šuker

1.I.1968.

© 2017 Ypsilon d.o.o. - sva prava pridržana