Kuzmič Peter

Peter Kuzmič svakako zaslužuje titulu pravog Essekera, mada nije rođen u Osijeku, pa ni na prostoru Hrvatske. Osječki teolog rođen je u Sloveniji, u Prekmurju, 1946. godine, a osim Slovenije i Hrvatske ima još jednu domovinu – Sjedinjene Američke Države.

Ime: Peter Kuzmič
Godina rođenja: 1946. Prekmurje, Slovenija
Područje: Religija i filozofija

Biografija

Školovanje je Peter Kuzmič započeo u Sloveniji, a već srednju školu upisuje u Zagrebu, tada još uvijek u jedinstvenoj Jugoslaviji. Visoko obrazovanje kasnije ga odvodi preko granice – u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama završio je teologiju, pedagogiju i humanističke znanosti. Na Wheaton Graduate School u Chicagu magistrirao je na temu tekstualne kritike. Njegova obrada teme „The Text of the Gospel of John in Writings of Theodoret of Cyrus“ bila je i nagrađena. Na ovom sveučilištu bio je i asistent pri katedri Novog zavjeta.
Studij i proučavanje religije Kuzmič zatim nastavlja na slavnom Sveučilištu Harvard, da bi doktorirao u Zagrebu, na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, s temom disertacije „Biblijska društva i njihova Biblija na južnoslavenskom tlu u XIX. stoljeću“. Nakladnička kuća Kršćanska sadašnjost iz Zagreba njegovu je disertaciju tiskala 1983. godine, pod nazivom „Vuk-Daničićevo Sveto pismo i biblijska društva“. Knjiga na temelju disertacije objavljena je u slavnoj ediciji „Analecta Croatica Christiana“, a uvodnik je napisao zasigurno najslavniji hrvatski bibličar, dr. Bonaventura Duda. Za svoj akademski i spisateljski rad Kuzmič je više puta i nagrađivan.
Prva visokoškolska ustanova protestanstske provenijencije na ovim prostorima pokrenuta je 1972. godine. Riječ je o Biblijsko-teološkom institutu, danas poznatom kao Evanđeosko-teološki fakultet, u čijem je osnivanju i pokretanju Kuzmič također sudjelovao. Kuzmič je danas redovni profesor ovog fakulteta, a više godina je i rektor ove značajne ustanove. Gostujući je profesor na cijelom nizu inozemnih sveučilišta, od kojih svakako treba izdvojiti postdiplomski studij Gordon-Conwell iz Bostona.
Objavio je i šest knjiga s područja biblijskog prevodilaštva, hermeneutike i teologije. Njegova djela, uključujući i brojne znanstvene radove, prevedena su na nekoliko svjetskih jezika – kineski, korejski i arapski samo su neki od onih koje svakako treba spomenuti. Napisao je i velik broj članaka za domaće i inozemne enciklopedije i leksikone.
Kuzmič je predsjedavao Teološkoj komisiji Svjetske evangeličke alijanse i Lausanskom odboru. Kao plenarni govornik pojavio se na dvije generalne skupštine Svjetskog vijeća crkava i generalnoj skupštini Svjetskog vijeća crkava. Na svim kontinetnika u više od 80 svjetskih zemalja održao je svoja uvijek zanimljiva predavanja.
Ugledni svjetski znanstvenik je ujedno i rektor Evanđeoskog teološkog fakulteta u Osijeku, na kojem sve poslove i funckije radi u potpunosti volonterski. Ovu visokoškoslu ustanovu pohađa više od 1.000 studenata iz pedesetak svjetskih zemalja sa svih kontinenata.
Peter Kuzmič, istovremeno domoljub i univezlaist, te veliki vizionar, jedan je od utemeljitelja Hrvatskog Helsinškog Odbora i njegov počasni član. Odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinski (odlukom Predsjednika RH), te Grbom grada Osijeka za osobit doprinos međunarodnoj afirmaciji grada. Krunsko priznanje njegovom radu dogodilo se u Osijeku, gdje je u prosincu 2008. godine primio gradsku nagradu za životno djelo. No, sudeći prema Kuzmičevom dosadašnjem radu, od njega se još mnogo toga može očekivati.

Galerija slika

Poveznice

Mobirise

Franjo Šeper

2.X.1905. - 30.XII.1981.

Mobirise

Josip Juraj Strossmayer

4.II.1815. - 8.V.1905.

Mobirise

Miroslav Volf

1956.

© 2017 Ypsilon d.o.o. - sva prava pridržana