Lustig Branko

Ukucate li na Google, najpoznatiji svjetski internet pretraživač, ime Branka Lustiga, izlistati će vam se više od 30.000 stranica koje se na ovaj ili onaj način bave slavnim osječkim majstorom filmskog zanata. Prva na popisu je stranica Internet Movie Databasea, na kojoj možete doznati sve o njegovoj filmografiji.

Ime: Branko Lustig
Godina rođenja: 10.VI.1932. Osijek, Hrvatska
Područje: Kultura i umjetnost 

Biografija

Odmah pri vrhu je i web-site Wikipedije, neovisne enciklopedije, koja u nekoliko kratkih crtica donosi podatke iz Lustigove biografije. Na engleskom, hrvatskom i jezicima zemalja iz našeg susjedstva postoji cijela arhiva vijesti o tome čime se sve posljednjih godina veliki Esseker bavio. Branko Lustig jedan je od rijetkih Hrvata koji je domaće i inozemno priznanje zasluženo stekao još za života.
Oscarovac Lustig rođen je u Osijeku, kasnog proljeća 1932. godine, u doba kad je već cijeli svijet naslućivao nadolazeće demone velikog rata. Kao dijete iz stare židovske obitelji, u to vrijeme nikako nije mogao računati na sretno i bezbrižno djetinjstvo. Igračke, kupanje na Dravi, knjige i filmovi ubrzo nestaju u ratnom vihoru. Još kao dječak, iz Osijeka je interniran u patnju logora Auschwitz i Bergen-Belsen. U okrutnoj logorskoj stvarnosti proveo je dvije zasigurno najteže godine svojeg života. Nakon ovako teškog i tužnog početka, Brankov život mogao je krenuti samo u boljem smjeru.
U poslijeratnoj Jugoslaviji upisao je studije glume, jer oduvijek ga je privlačio taj čarobni svijet iluzije. Svoju profesionalnu karijeru ipak je započeo u drugoj ulozi – asistenta režije. 50-ih godina prošlog stoljeća krenula je njegova filmska priča u Jadran filmu, kući u kojoj će provesti pune 32 godine. „Ne okreći se sine“ i „Bitka na Neretvi“ samo su najpoznatiji naslovi iz tog razdoblja.
Osim ljubavi prema filmu, Lustig je u sebi uvijek nosio i ljubav prema stranim jezicima – govori ih ukupno sedam. Upravo zbog ovog talenta sudjelovao je u svim bitnijim koprodukcijama bivše države – „Limeni bubanj“, „Sofijin izbor“, „Vjetrovi rata“ ili „Rat i sjećanja“ samo su neki od naslova u prebogatoj karijeri malog dječaka koji je iz okrutnih logora izašao kao pobjednik.
Prostori bivše zemlje za Lustigov talent uskoro postaju premali i zato odlazi u Sjedinjene Američke Države i prihvaća najveći izazov za svakog filmaša – „Hollywood“. Ondje upoznaje vjerojatno najvećeg redatelja današnjice, Stevena Spielberga i upravo ovaj događaj postaje prekretnica u životima obojice. Lustig se do tada dokazivao u bivšoj zemlji, dok je Spielberg slovio za najvećeg pehistu u povijesti nagrade Oscar. Zajednički 1993. godine stvaraju „Schindlerovu listu“ koja osvaja sedam zlatnih kipića. Prvi Lustigov za film i prvi Spielbergov – za režiju. Sve ostalo je povijest.
Upravo kroz ovaj film Lustig još jednom u sjećanjima proživljava najteže logorske dane i ponovno pobjeđuje. Lustig kao producent u ormarić kasnije sprema još jednog Oscara – za film „Gladiator“ iz 2000. godine.
Danas, duboko u osmom desetljeću života, živi na relaciji Osijek-Zagreb, te i dalje razmišlja o pokretnim slikama. Slikama koje su mu obilježile život.

Galerija slika

Poveznice

Mobirise

Franjo Ksaver Kuhač

20.XI.1843. - 18.VI.1911.

Mobirise

Borivoj Dovniković

12.XII.1930.

Mobirise

Sigmund Romberg

29.VII.1887. - 9.XI.1951.

Mobirise

Zlatko Burić

13.V.1953.

Mobirise

Julije Njikoš

9.IV.1924. - 28.X.2010.

© 2017 Ypsilon d.o.o. - sva prava pridržana