Nikolić Antun - Tuca

Čovjek koji iza sebe ima šest desetljeća glazbenog stvaralaštva, koji jednako dobro “praši” i bećarce i rock’n’roll, čovjek čije djelovanje spaja rockerski band Dinamiti s tamburaškim ansamblom Slavonski bećari. To je Antun Nikolić Tuca, skladatelj, tamburaški virtuoz, aranžer i glazbeni producent. Čovjek koji je sa svojim Slavonskim bećarima proputovao gotovo čitav svijet.

Ime: Antun Nikolić - Tuca
Godina rođenja: 10.VI.1943. Županja
Područje: Kultura i umjetnost

Biografija

Antun Nikolić Tuca je skladatelj, tamburaški virtuoz, aranžer i glazbeni producent, rođen u Županji 10. lipnja 1943.godine gdje je sa samo šest godina, 1949. na jednoj školskoj priredbi, s tamburicom u ruci, ostvario svoj prvi scenski nastup. Godine 1956. imao je trinaest godina kada je sa svojim roditeljima i braćom doselio u Osijek, a s nepunih 15 godina – 1958. godine - postao je član Tamburaškog orkestra Radio Osijeka.
Po dolasku u Osijek, pored redovnog školovanja, mladi Tuca pohađa i uglednu osječku glazbenu školu. Iako u Tamburaškom orkestru Radio Osijeka, kojega tada vodi još jedan velikan tamburaške glazbe – Julije Njikoš, Nikolić svira tamburaške instrumente, krajem 50-ih godina sve ga više zanima i gitara, i to ona rockerska. Najprije osniva band Tornado, da bi početkom šezdesetih godina sa svojim prijateljem Krunoslavom Kićom Slabincem osnovao legendarni sastav "DINAMITI" koji se iz podruma nekadašnjeg osječkog Radničkog doma vinuo do neslućenih visina domaće rock scene.
U to vrijeme Tuca svira solo gitaru, jer kako kaže – cure su i tada više zanimali dečki s gitarama od onih s tamburicama. No, ubrzo se vraća svojoj tamburici i 1969. g. osniva Veliki tamburaški orkestar Radio Osijeka i kao obrađivač, producent i glazbeni urednik na najljepši način čuva, njeguje i snima velike tradicijske vrijednosti ovoga kraja.
Iz tog tamburaškog orkestra 1971. godine nastaju "SLAVONSKI BEĆARI" i opet s Kićom, koji je u to vrijeme popularni pjevač zabavne glazbe, snima slavonske pjesme. Na poziv Hrvatske bratske zajednice iz SAD-a i njezina predsjednika Bernarda Luketicha, Antun Nikolić Tuca, njegovi Slavonski bećari i Kićo Slabinac, prvi puta 1979. godine odlaze na veliku jednomjesečnu turneju po Kanadi i Sjedinjenim Državama. Zbog ostvarenog uspjeha, sljedećih godina Tuca i Slavonski bećari čak petnaestak puta će ponovno odlaziti i biti pozivani “preko velike bare”. U dva navrata, Slavonski bećari koncentrirali su i u Australiji, većini europskih zemalja, kao i u svim zemljama bivše Jugoslavije. Iza njih je u proteklih 40 godina ostalo na stotine nastupa, koncerata, gostovanja,m ali i mnoštvo snimljenog materijala na različitim medijima. Samo u fonoteci Radio Osijeka nalazi se oko pet stotina glazbenih brojeva koji su na ovaj ili onaj način potpisani imenom Antuna Nikolića Tuce.
Pored sviranja, skladanja, dirigiranja i aranžiranja, Antun Nikolić Tuca se bavio (i još se uvijek bavi) prikupljanjem i snimanjem glazbene baštine Slavonije i Baranje. Ono što je u 19. stoljeću započeo Franjo Kuhač, u 20. nastavio Branko Mihaljević, na svoj način u 21. stoljeću nastavlja i Antun Nikolić Tuca. K tome, tu svoju ljubav prenio je i na sina Maria koji od početka 90-ih godina također svira u Slavonskim bećarima.
Iako je od 2005. godine u mirovini, Antun Nikolić Tuca zajedno sa sinom, opremio je mali pokretni tonski studio s kojima ponovno namjerava obilaziti mjesta Slavonije i Baranje, prikupljati i snimati narodna glazbena blaga koja još nisu zabilježena, a koja također treba sačuvati. To je Antun Nikolić Tuca.

Ključne godine

1943. rođen u Županji
1949. prvi javni nastup
1956. preseljava u Osijek
1958. postaje član Tamburaškog orkestra Radio Osijeka
1961. osniva rock skupinu Dinamiti
1969. osniva Veliki tamburaški orkestar Radio Osijeka
1971. osniva ansambl Slavonski bećari
1979. prvi koncerti u SAD-u i Kanadi
2005. odlazi u mirovinu

Galerija slika

Poveznice

Mobirise

Milan Nikolić

20.VI.1924. - 18.IX.1970.

Mobirise

Borivoj Dovniković

12.XII.1930.

Mobirise

Branko Lustig

10.VI.1932.

Mobirise

Petar Smajić

25.V.1910. - 19.VIII.1985.

Mobirise

Vilma Vukelić - Miskolczy

8.II.1880. - 24.III.1956.

© 2017 Ypsilon d.o.o. - sva prava pridržana