Nikolić Milan

Danas je manje poznata činjenica da je začetnik detektivskog i špijunskog književnog žanra na području Hrvatske i bivše Jugoslavije bio Milan Nikolić, rođenjem Osječanin, koji je veći dio života proveo u Virovitici. Još se manje zna da su njegova djela dostigla ukupnu nakladu od 700.000 primjeraka. Danas se njegovim likom i djelom, te pravednom valorizacijom bavi sveučilišni profesor, prof.dr.sc. Vinko Brešić, koji čuva Nikolićevu književnu ostavštinu.

Ime: Milan Nikolić
Godina rođenja: 20.VI.1924. Osijek, Hrvatska
Godina smrti: 18.IX.1970. Virovitica, Hrvatska
Područje: Kultura i umjetnost

Biografija

Milan Nikolić rođen je u Osijeku 20. lipnja 1924. godine. Otac Franjo prvo je bio oficir Kraljevine Jugoslavije, a kasnije i visoki časnik u vojsci NDH. Školovanje je Milan Nikolić započeo u Osijeku, gdje je završio pučku školu, nakon čega je u Beogradu završio gimnaziju. U Bugarskoj je krenuo u vojnu školu, koju pak nikad nije završio, a život ga je nakon toga odnio u Zagreb gdje je studirao pravo, koje također nije završio. Mada se u akademskim vodama nije snašao, uspjeh je Nikolić ostvario kasnije u tzv. trivijalnoj književnosti.
Nikolić je sudjelovao u antifašističkom pokretu, a po okončanju Drugog svjetskog rata radio je u obavještajnoj službi, živeći na samoj granici, prema Slobodnom teritoriju Trsta. Svoje će špijunske dane kasnije pretočiti u literaturu, koju su u njegovo vrijeme zdušno gutali brojni obožavatelji. U špijunskom poslu sigurno mu je pomagalo znanje niza jezika – posebno talijanskog i njemačkog, ali i francuskog, bugarskog, engleskog, češkog, ruskog, mađarskog i švedskog. Po okončanju špijunske karijere, Nikolić postaje knjigovođa, te neko vrijeme radi ovaj posao u Opatiji, te Iloku. Amaterski se bavio i novinarstvom. Nakon Iloka, neko je vrijeme proveo na liječenju u Zagrebu, te se ubrzo nastanio u Virovitici gdje počinje stvarati svoja književna djela.
1956. godine dobio je poticaj za pisanje jedne pripovjetke, koju je na ocjenu dao jednom virovitičkom profesoru. Povoljna kritika tog profesora potaknula ga je na proširenje osnovne radnje i nakon samo desetak dana nastao je njegov prvi roman – „Prsten s ružom“. Svoje prvo djelo poslao je sarajevskoj "Džepnoj knjizi“, specijaliziranoj za tzv. 'lako štivo', pod pseudonimom Malin. Nakladnik ga je uspio nagovoriti da ipak roman objavi pod punim imenom, te „Prsten s ružom“ izlazi 1957. godine. Nikolićevi uzori već su u prvom djelu prepoznatljivi – riječ je o legendarnoj Agathi Christie i Georgeu Simenonu, te klasiku žanra Mickeyu Spilaneu. Kao noseći likovi njegovog krimi opusa pojavljuju se novinar Miki, a kasnije agent Malin (nazvan prema njegovom nesuđenom književnom pseudonimu.
U nakladi "Džepne knjige“, odnosno „Svjetlosti“ izaći će mu 16 djela, a u beogradskoj "Dugi“ objavit će 11 djela. "Duga“ objavljuje njegov posljednji kriminalistički roman "Zeleni signal na prelazu“ iz 1970. godine – objavljen pod pseudonimom "Džon Smit' (John Smith), te sva njegova vestern djela objavljivana pod pseudonimom Milton S. Nikols. Za vestern se odlučio zasićen kriminalističkim žanrom, kojeg su polako prihvatili drugi domaći pisci. Nikolić se okušao i u žanru znanstvene fantastike.
Svoja je djela Nikolić objavljivao na srpskom standardu jezika, prema zahtjevu ondašnjih nakladnika. Ljubljanska "Mladinska knjiga“ objavila je slovenske prijevode dvaju romana – "Prsten z rožo“ 1959. i "Vohun X poroča“ 1960. godine. Isti izdavač prvi je objavio kriminalistički roman "Nije bilo slučajno“ 1962. godine, koji se objavljuje iste godine u "Glasu Slavonije“. Preostala djela objavljena su mu kao feljtoni (u "Glasu Slavonije“, "Ljubljanskom dnevniku“, tjedniku "Tovarišev“, „Virovitičkom listu“ i „Oslobođenju“. Neki od njegovih naslova su: "Prsten s ružom“ (1957.), "Smrt traži drugoga“ (1958.), "Drug Pi“ (1961. i 1964.), "Mačak kroji pravdu“ (1968.), "Jastrebovo gnezdo“ (1970.).
Sa zagrebačkim nakladnicima nije imao sreće, ali je zato surađivao s ondašnjom televizijom – prema njegovoj je priči snimljen "Stakleni paravan“ iz 1959. godine, prva naša TV krimi-priča, kao i televizijska igra „Poštar zvoni dvaput“ iz 1960. U jednoj glazbeno-zabavnoj TV emisiji 1961. godine na TV Zagreb parodirale su se njegove detektivske priče. Autor je scenarija i za prvi špijunski film s ovih prostora "X-25“, nastao prema njegovom romanu "Špijun X javlja“ iz 1958.
Milan Nikolić preminuo je u Virovitici 18. rujna 1970. godine, ostavivši za sobom rukopise nekoliko priča, romana i radio-drama. Prof.dr.sc. Vinko Brešić danas nastoji valorizirati njegov rad i objaviti djela koja su ostala neobljavljena nakon smrti.

Ključne godine

1924. rođen u Osijeku
1957. objavljuje prvi roman "Prsten s ružom“
1959. snimljen "Stakleni paravan“ (TV Zagreb)
1960. snimljen "Poštar zvoni dvaput“ (TV Zagreb)
1960. objavljuje prvu knjigu za kuću "Duga“ (roman "Pošalji čoveka u pola dva“)
1970. preminuo u Virovitici

Galerija slika

Poveznice

Mobirise

Ivan Rein

9.IX.1905. - 12.XII.1943.

Mobirise

Borivoj Dovniković

12.XII.1930.

Mobirise

Marija Malbaša

4.X.1909. - 26.I.1995.

Mobirise

Fabijan Šovagović

4.I.1932. - 1.I.2001.

Mobirise

Julije Njikoš

9.IV.1924. - 28.X.2010.

© 2017 Ypsilon d.o.o. - sva prava pridržana