O projektu

Essekeri.hr promovira vrijednosti i dostignuća koja su stvorili pojedinci porijeklom, školovanjem ili karijerom
vezani uz grad Osijek, te predstavlja Osijek kao grad velikih ljudi, kao urbano i poticajno okruženje za uspješne
pojedince.

Uz upoznavanje javnosti s opusom pojedinih Essekera, cilj je i očuvanje kulturne, znanstvene i ostale baštine.
Želimo širenjem znanja o zaslužnim Osječanima unaprijediti kulturnu suradnju i pridonijeti boljoj komunikaciji
između hrvatskih kulturnih ustanova i šire javnosti, unaprijediti građansku kulturu poimanja i vrednovanja
povijesti.

Uključite se u kreiranje sadržaja! Šaljite svoje sugestije i komentare.

Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima za Provedbu programa javnih potreba u kulturi grada Osijeka za 2017.

O Osijeku

Drava. Opjevana rijeka izvire u Italiji, na području južnog Tirola. Duga 725 kilometara, iz Italije svoje vode neumoljivo usmjerava prema istoku. Prolazi kroz austrijsku pokrajinu Korušku i nastavlja svoj put kroz Sloveniju. Riječne obale Drava zatim nježno dodiruje u Hrvatskoj, gdje se na krajnjem istoku zemlje ulijeva u silni i moćni Dunav. A posljednja urbana stanica kroz koju Drava prolazi prije nego njene vode Dunav nesmiljeno ponese u beskrajna prostranstva Crnog mora jest – Osijek.
U svojoj povijesti i prepoznatljivosti Osijek je neizostavno povezan s ovom rijekom. Grad na Dravi – mada na svojem dugom putovanju prolazi kroz brojne gradove, prva asocijacija na ovaj izraz ipak će biti Osijek. Grad bogate povijesti i duge srednjoeuropske tradicije.
Područje Osijeka naseljeno je još od starog kamenog doba, a arheološki nalazi s područja Retfale govore o prvim stanovnicima ovih područja još prije 8.000 godina. No, arheološki lokalitet po kojem je Osijek daleko prepoznatljiviji ipak je nešto mlađi i smješten je upravo uz Dravu, na mjestu današnjeg Donjeg grada. Mursa – Osijek rimskog razdoblja, iz prvih stoljeća Nove ere. U prvoj polovici 2. stoljeća veliki car Hadrijan, utvrditelj strogih granica Rimskog carstva, Mursu je uzdigao na status grada-kolonije. S rimskim vojnicima u Mursu dolazi rimsko građanstvo i građansko pravo, ali i kršćanstvo.
S nestankom Rimskog carstva nestaje i Mursa – ostavlja tek tragove drevne civilizacije na obalama koje oplakuje nježna rijeka Drava. Osijeku, ali i ostatku Europe slijedi mračno razdoblje srednjeg vijeka, ispunjeno vladarskim previranjima i neprestanim pomicanjima granica. Prijetnja dolazi s Istoka, u liku turskih osvajača. Osijek je pod osmansku upravu pao 1526. godine, nakon što su Mađari izgubili veliku bitku na Mohačkom polju. Mirisi i okusi Istoka osvajaju osijek – održavaju se brojni sajmovi i Osijek postaje pravi trgovački grad. Rijeku Dravu i močvarne predjele Baranje premošćuje slavni Sulejmanov most, koji je vodio sve do Darde. Mnogi su ga nazivali osmim čudom svijeta.

Od turskog Osijeka danas gotovo nema niti traga. Samo mali djelić zidina koje su nekada održavale stabilnost ovog dijela Osmanskog carstva, nekolicina povijesnih spisa i predaje koje su danas već pomalo zaboravljene. Turska moć u 17. stoljeću počinje slabiti, a 1687. godine Osijek ponovno postaje dio zapadne civilizacije. U plamenu nestaje Sulejmanov most, kao što je nestao i cijeli beskraj svjetova nekih zaboravljenih vremena.

Pod austrijskom vojnom upravom nastaje najprepoznatljiviji dio Osijeka danas – barokna jezgra Tvrđa. Vojni režim i disciplina zaslužni su za nastanak niza baroknih dragulja, koji i danas krase grad na Dravi. Stambeno-vojna utvrda nastala je pod nadzorom generala Johanna Stephana baruna von Beckersa, u strahu od novih napada oslabljelog Istočnog diva. Trg svetog Trojstva, Generalat i mnoge druge znamenitosti Tvrđe i danas se koriste i nisu tek napušteni spomenici nekoj boljoj prošlosti. Tvrđa je danas sjedište kulture i znanosti – muzeji, galerije, fakulteti, Sveučilište... svi oni svoje postojanje vežu uz vjerojatno najljepši dio osječke prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. U Tvrđu i Osijek novi val kršćanskog duha dolazi s franjevačkim redom. Malom braćom koja i danas imaju veliku ulogu u kulturnom i vjerskom životu grada.
Osijek, Tvrđa
Tvrđa se 1786. godine ujedinjuje s Donjim gradom i Gornjim gradom i nastaje jedinstveni grad Osijek. I prije ujedinjenja, ali i nakon njega, grad na Dravi stvarali su i odredili njegovi ljudi – „veliki“ i „mali“, poznati i one kojima je povijest izbrisala svaki trag. Zasigurno najveći od njih, biskup Josip Juraj Strossmayer, zaslužan je za izgradnju Župne crkve svetih petra i Pavla, osječke (kon)katedrale, na izmaku 19. stoljeća.
A 20. stoljeće za Osijek i svijet znači novi razvoj industrijske proizvodnje, ali i velike ratove. Prvi svjetski rat i Drugi svjetski rat pomeli su mnoge živote i zauvijek izmijenili Osijek. Domovinski rat, u posljednjem desetljeću 20. stoljeća, gradu na Dravi nanio je najveće štete.
Ratovi dolaze i prolaze, zajedno s njihovim kreatorima i njihovim žrtvama, no Osijek ostaje. Ostaje grad sa svojim novim ljudima, ulicama, trgovima, mostovima i parkovima. Grad sa svojom rijekom. Rijekom koja nježno, ali neumoljivo teče i odnosi zauvijek izgubljena vremena. A poruka rijeke, Dravin memento mori, govori kako ne treba zaboraviti.

Novosti

Julije Knifer - Bez kompromisa
utorak, 07.10.2014.

Retrospektivna izložba umjetnika koji je svojim nekonvencionalnim pristupom slikarstvu obilježio drugu polovicu 20. stoljeća: Essekera Julija Knifera otvorena je u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Julije Knifer u svijetu umjetnosti postao je prepoznatljiv po geometrijskoj formi meandra do kojeg dolazi početkom šezdesetih godina tragajući za krajnjom redukcijom svih izražajnih elemenata : „U roku od nekoliko mjeseci došao sam takoreći do kraja, to jest do crnobijele slike (koju sam nazvao anti-slikom), do meandra od kojeg se dalje jednostavnije ne može.“ Djela na izložbi posuđena su iz mnogih privatnih i javnih kolekcija među kojima su i najznačajnije svjetske zbirke poput MoMA-e u New Yorku, Centra Georges Pompidou u Parizu, Mamca u Ženevi itd. Neka od tih djela nikada prije nisu bila u Hrvatskoj. Izloženi su rani radovi koji su prethodili meandrima, brojne skice za slike i murale, dokumentarne fotografije kao i autentični (dnevnički) zapisi koji su samo verbalni nastavak iste misli o ljudskoj egzistenciji utjelovljenoj znakom meandra. Izložba upriličena povodom 90 godina rođenja i 10 godina smrti ovog poznatog Osječanina priznatoga svjetskog umjetnika Julija Knifera otvorena je od 20. 9.- 6. 12. 2014. 

3. dani Julija Njikoša – Tamburica pod rukom
ponedjeljak, 28.10.2013.

Juliju Đuli Njikošu u spomen, muzikologu, skladatelju, melografu, dirigentu i velikom Osječaninu, u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu, u nedjelju 27. listopada 2013. godine, na 3. godišnjicu njegove smrti, Šokačka grana iz Osijeka, pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, organizira 3. dane Julija Njikoša, veliki koncert – Tamburica pod rukom. Program u HNK-u počinje u 19 sati, uz nastupe solista, Vere Svobode, Krunoslava Kiće Slabinca i Blanke Došen, uz zvuk tambure TS Ravnica, KUD Ivan Filipović iz Velike Kopanice, Šokačku granu i klavirsku pratnju Julija Njikoša ml. Program, koji će početi pozdravnim govorima predsjednice Šokačke grane Vere Erl, župana prof.dr.sc. Vladimira Šišljagića i gradonačelnika Ivana Vrkića, voditi će dramska umjetnica doc.mr.sc. Vlasta Ramljak.

Rodna kuća Julija Njikoša u Ružinoj ulici
četvrtak, 24.11.2011.

U Ružinoj ulici broj 68 1924. godine rodio se poznati hrvatski glazbenik, skladatelj i muzikolog Julije Njikoš.
Essekeri.hr pozivaju Vas u četvrtak, 01. prosinca u 17 sati na otkrivanje spomen ploče na njegovoj rodnoj kući. Tamburaši Paje Kolarića i skupina Šokačka grana prisjetit će nas spješne karijere ovog glazbenog velikana i Essekera.

Prvi hrvatski doktor znanosti u Muzeju Slavonije
srijeda, 21.09.2011.

Essekeri.hr pozivaju Vas u četvrtak, 22.rujna u 19 sati na otvorenje izložbe "Osječanin Mijo Kišpatić, prvi hrvatski doktor prirodnih znanosti" u Muzeju Slavonije.
Skromni i samozatajni mineralog, geolog i istraživač Osječanin Mijo Kišpatić prvi je u Hrvatskoj stekao zvanje doktora iz područja prirodnih znanosti. Znanstvena zajednica pamti ga kao uspješnog sveučilišnog profesora, člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, ali i vrsnog putopisca.
Više o njegovom životu u Osijeku, Zagrebu i Beču na prijelazu 19. i 20. stoljeća saznajte u Muzeju Slavonije.

© 2017 Ypsilon d.o.o. - sva prava pridržana