Rajle-Brođanac Mirna

Hrvatska veslačica stoljeća i višestruka hrvatska prvakinja, s preko 60 različitih odličja s domaćih i svjetskih natjecanja. Sve to je Mirna Rajle-Brođanac.

Ime: Mirna Rajle-Brođanac
Godina rođenja: 14.XI.1974. Osijek, Hrvatska
Područje: Sport

Biografija

Najuspješnija hrvatska veslačica svih vremena. Osječanka koja je prve zaveslaje napravila na Dravi, a kasnije u lakom samcu obišla cijeli svijet. To je Mirna Rajle-Brođanac, osoba koja je zasigurno zaslužila uvrštenje na listu najvećih Essekera svih vremena.
Mirna Rajle rođena je u Osijeku 14. studenog 1974. godine. U gradu na Dravi završila je osnovnu i srednju školu, te započela svoj veslački pohod na svjetski sportski vrh. Po završetku srednješkolskog obrazovanja, Mirna u Osijeku upisuje Ekonomski fakultet, kojeg uspješno završava.
Kao šesnaestgodišnjakinja, u studenom 1990. godine, započela je trenirati veslanje u osječkom Veslačkom klubu 'Iktus' – klubu čije je ime proslavila diljem svijeta, gdje god je nastupala braneći boje kluba, bijelo-plavu boju Osijeka i crveno-bijelo-plavu hrvatsku. Već je 1991., nakon jedne godine treniranja, postala prvakinja Hrvatske i svima je postalo jasno kakav se talent krije u Osječanki. U veslačkoj karijeri Mirna je osvojila više od 60 odličja, od čega većinu čine zlatne medalje (45). Do 2008. godine nastupila je na sedamnaest Prvenstava Hrvatske u veslanju i osvojila 42 naslova. To je svrstava u sam vrh, ne samo hrvatskog, nego i europskog veslanja.
Od 1995. godine Mirna Rajle sujdeluje i na svjetskim prvenstvima. Do 2008. godine nastupila je na njih četrnaest, te osvojila devet srebrnih i pet brončanih odličja. Osim toga, osvojila je i svjetsko studentsko zlato, kao i zlato na Mediteranskim igrama.
Za svoj doprinos osječkom i hrvatskom sportu Mirna Rajle-Brođanac primila je i niz nagrada. 1995. godine Grad Osijek proglasio je Mirnu sportašicom godine, dok je i Osječko-baranjska županija prepoznala njezin rad dodijelivši joj Županijsku nagradu za osobita dostignuća u sportu (2004.). U nekoliko navrata proglašena je i najboljom sportašicom godine u tradicionalnom izboru osječkog Gradskog radija. 1999. godine odlikovana je Grbom Grada Osijeka za posebna dostignuća u sportu, te razvoju sporta, a 2000. godine po odluci veslačkih djelatnika proglašena je i hrvatskom veslačicom stoljeća.
Što se Osječana tiče, Mirna nije samo veslačica stoljeća, nego i sportašica novog milenija, koja će i dalje promicati Osijek na svakom novom natjecanju.

Poveznice

Mobirise

Robert Seligman

1.V.1986.

Mobirise

Andrija Vekić

6.XII.1925. - 26.V.2009.

Mobirise

Igor Cvitanović

1.XI.1970.

Mobirise

Katica Ileš

30.III.1946.

Mobirise

Ljiljana Petnjarić

12.IX.1948.

© 2017 Ypsilon d.o.o. - sva prava pridržana