Reisner Adam

Adam Reisner pravi je primjer kako sin u poslovnom smislu itekako može nadrasti oca. Naime, Adamov otac, Emerich pl. Reisner, godine 1856. osnovao je u Osijeku, zajedno s Josipom Fösmayerom Prvu osječku tvornicu ognjila kao Cesarsko-kraljevsku privilegiranu tvornicu žigica. Tvornica je tada jedina to vrste ne samo u Kraljevini Hrvatskoj, Dalmaciji i Slavoniji već i u cijeloj južnoj Europi, a osnovana je samo nakon 23 godine od pojave prve žigice u svijetu. Ubrzo je Fösmayer istupio iz tvornice, pa je Emerich pl. Reisner vodi dalje samostalno da bi je 1885. godine prepustio svom starijem sinu Adamu.

Ime: Adam pl. Reisner
Godina rođenja: 22.XII.1855. Osijek, Hrvatska
Godina smrti: 13.V.1939. Osijek, Hrvatska
Područje: Gospodarstvo

Biografija

Osječki industrijalac, Adam pl. Reisner, po kome je nazvana jedna od najdužih gradskih ulica, rodio se u Osijeku 1855. godine. Osnovno obrazovanje završio je u rodnom gradu dok je nižu realnu gimnaziju pohađao u Pečuhu i Šopronju, a trgovačku akademiju u Budimpešti. Inače, njemačka obitelj Reisner doselila se u Osijek u 18. stoljeću. Plemićku titulu Casparu Reisneru dodijelio je 1791. hrvatsko-ugarski kralj Leopold II.
Nakon završetka školovanja, mladi Adam se vraća u Osijek i 1885. godine od oca preuzima vođenje osječke šibicare, kako su je Osječani popularno nazivali. Uvodi tehnološke inovacije u proizvodnju i tada započinje uspon tvrtke koja postaje jedno od najvećih izvoznih poduzeća u tadašnjoj Austrougarskoj monarhiji (žigice se izvoze u europske zemlje, u azijski dio Turskog Carstva, na Bliski Istok i u Egipat). Adam pl. Reisner bio je vlasnik do 1909. godine kada tvrtka postaje dioničko društvo i naziva se Tvornica žigica Drava d.d., a on predsjednik ravnateljskog vijeća.
Konkretno, krajem 80-ih godina 19. stoljeća u Tvornici žigica postavljen je i lokomobil za dobivanje pare i prvi parni stroj. Tada su se proizvodile tzv. sumporaše, koje su od početka 20. stoljeća postupno ustupale mjesto tzv. salonskim žigicama bez sumpora. Spojni most između stare i nove zgrade tvornice izgrađen je 1896. godine, a iako je preživio dva svjetska i Domovinski rat, srušen je početkom 21. stoljeća odlukom onih kojima povijest industrijskog razvoja grada Osijeka očito nije značila puno.
Godine 1906. svečano je obilježena 50. obljetnica rada tvornice. U jubilarnom tjednu radnici su dobili dvostruko veću nadnicu, a nakon toga povećanje nadnice od 6 – 14 posto. Radnicima koji su radili dulje od pet godina dobili su štedne knjižica s ulogom od 50 - 400 kruna, a radnici, koji su radili preko 10 godina dobivali su premiju u visini od pet posto godišnje zarade. Te godine, prilikom postavljanja novoga parnog stroja, nabavljen je i agregat za jednosmjernu struju za rasvjetu tvornice i stambenih prostorija. Taj električni uređaj bio je jedan od prvih u Osijeku. Elektromotori su zamijenili ručni pogon, kao i pogon s pomoću užadi s parnog stroja. Tvornica žigica je rasvijetljena u vrijeme kada je javna rasvjeta u gradu Osijeku prelazila s petrolejskih fenjera na plinsku rasvjetu. Tvornica je godine 1906. posjedovala u pogonima oko stotinjak manjih i većih strojeva. Zaposleno je oko 400 radnika, a godišnja je proizvodnja iznosila oko 12.000 sanduka po 5.000 kutijica žigica u svakom. Asortiman je bio velik i raznovrstan, a izrađivalo se nekoliko vrsta žigica oko 30 raznih pakovanja.
Adam pl. Reisner uspješno je vodio tvornicu 35 godina. Osim toga, Reisner je bio i gradski zastupnik i dogradonačelnik. Bio je i aktivan član i vijećnik Trgovačko-obrtničke komore za Slavoniju, čiji je predsjednik bio od 1889. do 1893. godine. Aktivno se zalagao za prometni i industrijski razvoj Osijeka, a protiv tadašnjih vladajućih centralističkih stajališta Budimpešte i Beča. Njegovo aktivno djelovanje zapisano je i u povijesti razvoja osječkog sporta. Naime, bio je jedan od utemeljitelja Hrvatskog sokola u Osijeku.
Preminuo je u Osijeku 13. svibnja 1939. godine. Njegova tvornica ga je nadživjela i desetljećima poslije bila je jedna od perjanica osječke industrije. Sve do 2003. godine, kada je plamen osječke šibicare zauvijek ugušen.

Ključne godine

1855. rođen u Osijeku
1885. od oca preuzima vođenje Tvornice žigica
1909. tvornica postaje dioničko društvo
1939. umire u Osijeku

Galerija slika

Poveznice

Mobirise

Ivan Martin Divald

1743. - 28.II.1806.

Mobirise

Ivan Kapistran Adamović

21.X.1726. - 1808.

© 2017 Ypsilon d.o.o. - sva prava pridržana