Romberg Sigmund

Rođen je 29. srpnja 1887. u Nagy Kaniszi u Madžarskoj, odakle je kao jednogodišnji dječak s roditeljima, Adamom i Clarom Rosenberg, doselio u Belišće. Otac Adam govorio je nekoliko stranih jezika i odlično svirao klavir te se bavio i komponiranjem. Majka Clara bavila se pisanjem pjesama i kratkih priča, koje je objavljivala čak i u Beču, a pisala je i kratke humorističke scenske komade koje su izvodili na zabavnim večerima u Belišću.

Ime: Sigmund Romberg
Godina rođenja: 29.VII.1887. Nagykanizsa, Mađarska
Godina smrti: 9.XI.1951. New York, SAD
Područje: Kultura i umjetnost

Biografija

Pod utjecajem oca, Sigmund je već u šestoj godini učio svirati violinu, a u osmoj godini klavir. Završivši osnovnu školu u Belišću, upisan je 1897. u osječku Realnu gimnaziju u kojoj je i maturirao. Gimnazijske dane živio je u osječkoj Tvrđi. Svakako bi bilo zanimljivo saznati gdje, i tu kuću obilježiti prigodnom spomen-pločom. Iako je studirao tehniku u Pečuhu, Segedu i Beču te postao inženjer, glazba ga je sve više zaokupljala i odsluživši vojni rok u Beču, vraća se u Belišće, odakle 1909.godine odlazi u Ameriku gdje nakon nekoliko godina ostavlja dotadašnje austro-ugarsko državljanstvo i postaje američki državljanin te mijenja prezime. Umjesto Rosenberg, postaje Romberg.
Prve godine u Americi bile su teške za njega. Svirao je noću po raznim kavanama da bi se prehranio, a po danu je skladao. Jednoga je dana odlučio obići luksuzne hotele gdje bogataši odsjedaju te je predložio direktoru jednog hotela da uvede glazbu za vrijeme ručka i večere, što u Americi tada nije bilo uobičajeno. Direktor nije htio o tome ni čuti. No Romberg je bio uporan te je predložio da će besplatno svirati, na što je direktor pristao. Tada je počeo svirati svoje skkladbe na klaviru. Posjetioci su bili ugodno iznenađeni novinom i lijepim skladbama, te Romberga nagradili srdačnim pljeskom, a direktoru čestitali na sjajnoj ideji.
Od tada je Rombergu serviran dupli ručak, a ujedno je dobio i stalni angažman. Tu ga je jednoga dana čuo i gospodin J. J. Schubert koji ga je angažirao kao dirigenta s tim da sklada operete za njegova kazališta na Boadwayu. Taj angažman značio je za Romberga veliki uspjeh i uspon u karijeri.
Osim za kazališta skladao je glazbu i za reklamne filmove, tako da je radio dan i noć. Jednoga dana dobio je poziv za Hollywood da sklada glazbu za filmove i da realizira svoje operete u filmove. Preselio se u Hollywood, u Beverlly Hills i tamo se i oženio glumicom Lillian Harris.
Nakon nastanka operete „Maytime“ (1917.), Romberg šalje partituru svome ocu u Belišće koji sa Sigmundovom prijateljicom iz djetinjstva, Elzom Hlavač, uvježbava valcer „Sweet heart….“ iz navedene operete. Ona je bila prva pjevačica u Jugoslaviji koja je otpjevala partituru „Bijelog jorgovana“ u originalnom sastavu i na engleskom jeziku, a tek 1936. pjevala ju je Jeanette Macdonald prilikom snimanja filma.
Od svog odlaska u Ameriku Romberg je dva puta posjetio Belišće. Prvi put je to bilo 1922. kada je došao obići roditelje i prijatelje. Tom prigodom je angažirao tridesetak glazbenika – članova orkestra đakovačke biskupije. Nadahnut atmosferom za vrijeme probi Romberg je skladao Belišćanski marš. Nakon nekoliko dana probi održan je u Upravnoj zgradi tvornice grandiozni koncert. Sigmund je osobno dirigirao izvedbama svojih i svjetski poznatih djela.
Godine 1925. Romberg se preselio u Hollywood, u Beverlly Hills i tamo se i oženio glumicom Lillian Harris. Sljedeće, 1926.godine u Belišću mu umire otac, a majka teško oboli, te je upućuje u Beč na liječenje, gdje i umire. Doznavši za njenu smrt, Sigmund sa suprugom dolazi iz Amerike, te uspijeva njeno tijelo prenijeti u Belišće i sahraniti u grobnicu pored muža, u ožujku 1927.godine. Grobnica obitelji Rosenberg i danas se nalazi na belišćanskom groblju. Taj tužni povratak u Belišće bio je i posljednji u Rombergovom životu, jer više se nije vraćao u mjesto svog sretnog djetinjstva kojeg se s nostalgijom sjeća u svojoj biografiji "Deep in my Heart" (Duboko u mom srcu.)
Pokraj Hollywooda u Beverlly Hillsu, Romberg je živio u dvorcu koji danas služi kao muzej. U njemu je izložena većina originalnih partitura njegovih skladbi, sve nagrade i darovi koje je dobio u toku svog velikog stvaralačkog rada.
O vrijednosti Rombergove glazbe svjedoče i brojna imena pjevača koji su izvodili njegove pjesme. Među inima spomenimo samo neke - Bryan Ferry, Barbara Streisand, Franka Sinatra, Ray Charles, Aretha Franklin, Ella Fitzgerald ili Billie Holiday.
Dana 9. studenog 1951. godine po izlasku iz uglednog Carnegie Halla u New Yorku gdje je prisustvovao premijeri filma «Up in the Central Park», za koji skladao glazbu, Romberg je doživio srčani udar i svoju fizičku smrt.
Tri godine kasnije na filmskom platnu oživio ga je oskarovac Jose Ferer u biografskom filmu Deep in My Heart. Za predložak scenarija poslužila je istoimena knjiga, autora Elliota Arnolda, koja obrađuje Rombergov životopis.
U njegovu čast u Belišću se od 1970. godine organiziraju Rombergove glazbene večeri, a u Osijeku od 1995. se organizira manifestacija Rombergove svečanosti.

Ključne godine

1887. rođen u Nagykanizsi
1889. s obitelji preseljava u Belišće
1897. upisuje Realnu gimnaziju u Osijeku
1898. svira u osječkom gimnazijskom orkestru
1901. pohađa tehničke studije u Pečuhu, Segedu i Beču
1909. seli u Sjedinjene Američke Države
1910. u New Yorku radi u tvornici olovaka i svira u barovima
1914. počinje skladati za orkestar braće Shubert na Broadwayu
1921. sklada mjuzikl Blosomm Time, potom The Student Price i druge
1922. prvi put od preseljenja posjećuje Belišće i sklada Belišćanski marš
1925. preseljava u Hollywood
1927. povodom smrti roditelja dolazi u Belišće i sahranjuje ih na tamošnjem groblju
1928. surađuje s Geirge Gershwinom
1951. preminuo u New Yorku

Galerija slika

Poveznice

Mobirise

Ivan Rein

9.IX.1905. - 12.XII.1943.

Mobirise

Janus Pannonius

29.VIII.1434.-27.III.1472.

Mobirise

Vladimir Filakovac

9.III.1892. - 22.XI.1972.

Mobirise

Petar Smajić

25.V.1910.-19.VIII.1985.

Mobirise

Adolf Waldinger

16.VI.1843.-7.XII.1904.

© 2017 Ypsilon d.o.o. - sva prava pridržana