Seligman Robert 

Najuspješniji hrvatski gimnastičar svih vremena i najbolji sportaš grada na Dravi 21. stoljeća. Mladić koji se sa gotovo svakog natjecanja vrati s osvojenom medaljom. Robert Seligman. Izdanak osječke gimnastičke škole, stvoren vlastitim trudom i naporima trenera iz Gimnastičkog kluba Osijek i Gimnastičkog kluba Inova-gym, Seligman je nositelj brojnih hrvatskih rekorda. I zasigurno je najprepoznatljiviji simbol Osijeka u svjetskim razmjerima.

Ime: Robert Seligman
Godina rođenja: 1.V.1986. Osijek, Hrvatska
Područje: Sport 

Biografija

Vrhunski sportaš prve kategorije, Robert Seligman rođen je 1. svibnja 1986. godine u Osijeku. Jedinstven, talentiran i uporan, baš onakav kakav treba biti svaki sportski as. A za uspjeh u gimnastici nužno je baš sve ovo. Od tisuće djece najmlađih uzrasta koja se uključuju u gimnastiku, tek ih nekoliko ostane u tom sportu, dok preostali s odličnim fizičkim predispozicijama stečenim na napornim gimnastičkim treninzima odlaze u druge sportove, često financijski daleko isplativije. No, Robert se od samog početka zaljubio u gimnastiku, te od djetinjstva nastoji do savršenstva dovesti svoj prepoznatljivi nastup na konju s hvataljkama.
Kao šestogodišnji dječak, Robert se 1992. godine upisao u školu gimnastike Gimnastičkog društva Osijek. U gradu na Dravi u to vrijeme bijesni rat, no buduća legenda osječkog sporta uporno odlazi na treninge.
Napredak sportskog genija bio je rapidan, te je Robert u ovom trenutku višestruki prvak države u svim kategorijama na konju s hvataljkama. Još je kao junior postao državni prvak u višeboju. U gimnastičkoj disciplini konj s hvataljkama pobjeđivao je na mnogim međunarodnim turnirima i to u svim uzrastima. Seligmanov uspjeh nije isključivo prepoznat u hrvatskim razmjerima. Njemačka medijska kuća Gymmedia četiri ga je puta proglasila najboljim hrvatskim gimnastičarom, upravo na temelju njegovih međunarodnih rezultata.
Kao petnaestogodišnjaku, 2001. godine dodijeljen mu je Hrvatski trofej Kuna. To je bio znak da se od Roberta mnogo očekuje – trofej Kuna dodjeljuje se mladim, nadarenim športašima od kojih se očekuje uspješna športska karijera.
Seligman je već kao junior počeo sudjelovati na svjetskim seniorskim turnirima. U francuskoj prijestolnici je na svjetskim seniorskim kupovima 2002. i 2003. godine, uzrastu kadeta juniora, osvojio svoje prve svjetske seniorske bodove. Postao je prvi hrvatski gimnastičar s tako značajnim uspjehom na međunarodnoj razini. A nije još dosegnuo ni doba punoljetnosti. Svakako je važno napomenuti da u tom dobnom uzrastu ovakvi uspjesi nisu zabilježeni niti u najtrofejnijim hrvatskim sportovima. Robertov uspjeh jedinstven je u još jednoj činjenici – niti jedan svjetski gimnastičar nije do tada uspio kao junior osvojiti bodove na svjetskom seniorskom gimnastičarskom kupu A kategorije.
U početku Gimnastičko društvo Osijek, a kasnije Gimnastički klub Inova-gim, uložili su najviše što su mogli i u teškim uvjetima stvorili gimnastičku veličinu koja se gotovo ravnopravno može nositi sa sportašima iz gimnastičkih i svjetskim velesila – Rusije i Kine.
2005. godine Robert sudjeluje na Svjetskom kupu u belgijskom Gentu, te osvaja četvrto mjesto na Europskom prvenstvu. Uz minimalni zaostatak za pobjednikom. Seligman je nositelj zlatne medalje s Univerzijade održane 2005. godine. Dva zlata osvojio je na Svjetskim kupovima 2005. i 2006. godine. Na Svjetskim kupovima 2007. i 2008. godine osvojio je dvije srebrne medalje.
Seligman je 2008. godine napravio još jedan veliki podvig – u samo 33 dana okitio se s čak četiri nove kolajne. Jedno srebro i tri bronce na četiri različita natjecanje. To za rukom može poći samo najvećima.
Robertu je 2008. godina bila najbolja u dosadašnjoj karijeri, s velikim ostvarenjima. Najveće je svakako brončano odličje na konju s hvataljkama na Europskom prvenstvu u Lausannei. Uz to, Seligman je devet puta sudjelovao u finalima Svjetskog kupa, gdje je osvojio četiri medalje (po dva srebra i bronce) čime je osigurao nastup na Mastersu u Madridu, gdje je zauzeo šesto mjesto. Godinu je završio kao petoplasirani na svjetskoj rang-listi.
Sportske udruge, sportski novinari, ali i građani Osijeka već mu nekoliko godina zaredom u raznim natjecanjima dodjeljuju nagrade za najboljeg sportaša.
Robertu ostaje još jedan nedosanjani san – Olimpijske igre. Zbog dvojbenih kriterija pri odabiru natjecatelja nije uspio otputovati u Peking i pokušati konkurirati za olimpijsku kolajnu. No, ostaje vjera u nastup na OI u Londonu 2012. godine. Robert će tada imati tek 26 godina i 20 godina treniranja iza sebe.
Seligman je nastupao diljem svijeta – u Australiji, Brazilu, SAD-u, Kini, ali i po cijeloj Europi. Na jesen 2009. godine nastupio je u rodnom Osijeku pred domaćom publikom na Svjetskom gimnastičkom kupu. I 2010. kup se održava u Osijeku, a tada će Seligman nastupati pod okriljem Gimnastičkog društva Osijek, u kojeg se nakon više godina izbivanja vratio.

Ključne godine

1992. upisao se u školu gimnastike
2001. dobitnik trofeja Kuna
2002. prve seniorske bodove osvaja u Parizu kao junior
2005. zlatna medalja na Univerzijadi
2005. zlatna medalja na Svjetskom kupu
2006. zlatna medalja na Svjetskom kupu
2008. u 33 dana osvaja četiri odličja na četiri natjecanja

Galerija slika

Poveznice

Mobirise

Mirna Rajle-Brođanac

14.XI.1974.

Mobirise

Andrija Vekić

6.XII.1925. - 26.V.2009.

Mobirise

Igor Cvitanović

1.XI.1970.

Mobirise

Katica Ileš

30.III.1946.

Mobirise

Davor Šuker

1.I.1968.

© 2017 Ypsilon d.o.o. - sva prava pridržana