Svećenski Lujo 

Godine 1954. ugledni Esseker dr. Kamilo Firinger, zapisao je u jednom svom djelu kako je Osijek dao tri glazbenika svjetskog glasa. Redom to su Franjo Kuhač, pa Franjo Krežma i na kraju – Lujo Svećenski. “Sva trojica ubrala su u tuđem svijetu više uspjeha nego li u svojoj domovini, a napose u svojem rodnom gradu. Prerano su se naime rodili, bili su preveliki za tadanje naše skučene prilike » – zaključio je dr. Firinger.

Ime: Lujo Svećenski
Godina rođenja: 7.XI.1862. Osijek, Hrvatska
Godina smrti: 18.VI.1926. New York, SAD
Područje: Kultura i umjetnost

Biografija

Lujo Svećenski rodio se 7. studenog 1862. godine u osječkom Donjem gradu kao jedini sin donjogradskog židovskog učitelja Adolfa Abrahama Kohna, porijeklom iz mađarskog mjesta Bonyhad, i Terezije Fried iz Darde.
Pučku školu i klasičnu gimnaziju završio je u Osijeku, a studiranje je nastavio na zagrebačkom Zemaljskom glazbenom zavodu. Uručujući mu 26. kolovoza 1882. godine svjedodžbu, Ivan pl. Zajc ovako je rekao o Luji Svećenskom, tada još uvijek Luji Kohnu: “Tečajem dvijuh godina učenik narodnog Zemaljskog glazbenog zavoda bio je najbolji učenik učione gusala tako da je svake godine dobio dar i upisan u zlatnu knjigu... bio je tečajem dvijuh godina članom orkestra narodnog zemaljskog kazališta, igrao pred obćinstvom više puta teške koncerte za gusle s velikim uspjehom, te sam imao prilike upoznati u njega osobito dar za glazbu” – rekao je našem essekeru ugledni Ivan pl. Zajc.
Međutim, nije ugledni Ivan plemeniti Zajc bio prvi koji je zapazio talent i glazbenu vještinu Luje Svećinskog. Naime, u povijesnom prikazu Hrvatskog pjevačkog društva Lipa, ostala je zabilježena jedna zanimljiva zgoda. Kako stoji na aktualnoj internetskoj stranici ovog poznatog osječkog pjevačkog društva, samo godinu dana nakon osnivanja HPD-a Lipa, godine 1877. organiziran je koncert u korist zaklade za prijenos posmrtnih ostataka hrvatskog pjesnika Petra Preradovića iz Beča u Zagreb. Upravo na tom koncertu pročuo se u građanstvu violinski majstor Lujo Svećenski, kasnije proslavljen svojim koncertima po cijeloj Americi i kao rektor Glazbene akademije u Bostonu. Valja podsjetiti kako je tada, na tom osječkom koncertu organiziranom 1877. godine, mladi Lujo Svećenski imao nepunih 15 godina, a tadašnja osječka kulturna javnost već je prepoznala potencijal budućeg glazbenika svjetskog značaja u ugleda.
Nakon završenog školovanja u Zemaljskom glazbenom zavodu u Zagrebu, položivši prijemni ispit za gusle, Lujo Svećenski u rujnu 1882. godine počinje školovanje na bečkom konzervatoriju. Njegovo bečko glazbeno školovanje pomaže tadašnja hrvatska vlada dajući mu godišnju potporu u iznosu od 500 forinti na tri godine uz obvezu da će poslije bečkih studija, deset godina služiti na Zemaljskom glazbenom zavodu u Zagrebu. Svećinski svoje bečko školovanje završava u roku i 15. srpnja 1885. godine bečki konzervatorij izdaje mu diplomu da je tečaj violine, kako se to tada zvalo, položio s izvrsnim uspjehom.
Ni u tom trenutku mladi Lujo ne zaboravlja svoje korijene. Usprkos boravku i uspjehu u inozemstvu, saživio se toliko s hrvatskom sredinom da traži kroatiziranje svojeg prezimena, te mu tadašnja hrvatska zemaljska vlada dopušta promjenu prezimena u Svećenski. O tome koliko mu je stalo do tog prezimena, svjedoče i poznati štampani zapisi iz vremena njegove velike američke popularnosti gdje je zahtjevao da mu prezime bude pisano hrvatskim pravopisom sa znakom "ć".
I još jedan detalj govori o njegovoj velikoj ljubavi prema Osijeku i kraju iz kojega je potekao. Naime, tvrdi se kako je upravo on zaslužan što je njegovom sugrađaninu, prerano preminulom osječkom glazbeniku Franji Krežmi podignuta spomen ploča 1895. godine u Osijeku.
Nakon uspješnog bečkog školovanja, tadašnja hrvatska vlada oslobađa ga obaveze povrata i rada na Zemaljskom glazbenom zavodu u Zagrebu i Lujo Svećenski donosi odluku o odlasku u daleku Ameriku. Ostalo je zabilježeno kako mu je uoči odlaska u Ameriku, 10. srpnja 1885. godine, znameniti čelista David Popper darovao svoju sliku s posvetom "S najboljim željama za Novi Svijet od jednog starog violončeliste".
U Sjedinjenim Američkim Dražavama, Lujo Svećenski doživljava blistavu glazbenu karijeru. Još iste godine postaje utemeljiteljskim članom, kasnije čuvenog bostonskog Kneisel kvarteta s kojim je sve do 1917. godine obilazio čitavu Ameriku i veliki dio Evrope svirajući na violi. Uz osnivača ovog kvarteta, Franza Kneisela, Svećenski je ostao jedini originalni član u njegovoj 33-godišnjoj povijesti.
Osim toga, Lujo Svećenski, punih je 18 godina bio član bostonskog simfonijskog orkestra svirajući violu i violinu. Bio je i glazbeni pedagog i autor brojnih glazbenih udžbenika. Bio je direktor njujorškog Instituta glazbene umjetnosti, te osnivač i predavač na uglednom glazbenom institutu u Philadelphiji - Curtis Institute of Music in Philadelphia. Nakon teške bolesti i nekoliko operacija, Lujo Svećenski preminuo je u New Yorku 18. lipnja 1926. godine.
Usprkos životu u Americi, brojnim koncertima diljem Sjedinjenih Država i Evrope, Lujo Svećenski stalno je održavao driljiv odnos prema majci u Osijeku. Naime, otac mu je preminuo još 1879. godine u vrijeme dok je Lujo bio učenik osječke gimnazije. Kroz duge godine, sa svojih brojnih napornih koncertnih lutanja duž čitavog svijeta, kako je to zabilježio dr. Kamilo Firinger, Svećenski je sve do majčine smrti redovito svakog tjedna iz svjetskih hotela na njihovim poslovnim tiskanim papirima pisao majci duga pisma opisujući svoj umjetnički život i uspjehe te sitne obiteljske radosti i žalosti. Majci je slao i neke svoje umjetničke uspomene i obiteljske slike. Poslije njezine smrti, sve te uspome prikupio je prijatelj Svećenskog i skrbnik njegove majke, donjogradski bankovni ravnatelj Mirko Herman.
Sva ta pisma kasnije su ustupljena osječkom Dražnom arhivu kao jedina osječka uspomena na ovog velikog glazbenika i Osječanina. Kako je to zapisao, također jedan od uglednih essekera, dr. Kamilo Firinger, literatura u Luji Svećenskom – vrlo je oskudna. Oni koji nešto više žele saznati o Luji Svećenskom, morat će to potražiti u američkim arhivama, a podosta je o njemu zapisao još jedan Esseker, glazbenik Stjepan Stepanov i to u članku "Svjetska karijera muzičara i pjevača Osječana", objavljenom 1936. godine u zborniku Arheološkog kluba Mursa iz Osijeka.

Ključne godine

1862. rođen u Osijeku
1877. nastup na humantiranom koncertu HPD-a Lipa
1882. diploma na Zemaljskom glazbenom zavodu, Zagreb
1885. diplomirao na bečkom konzervatoriju
1885. odlazi u SAD (Boston)
1926. preminuo u New Yorku

Galerija slika

Poveznice

Mobirise

Adolf Waldinger

16.VI.1843. - 7.XII.1904.

Mobirise

Vladimir Filakovac

9.III.1892. - 22.XI.1972.

Mobirise

Stjepan Leon Stepanov

30.I.1901. - 11.VI.1984.

Mobirise

Zlatko Burić

13.V.1953..

Mobirise

Branko Mešeg

15.XI.1919.

© 2017 Ypsilon d.o.o. - sva prava pridržana