Topić Dado

"Za koji život treba da se rodim“, „Da li znaš da te volim“ i „Divlje guske“ samo su neki od svevremenskih hitova koje rado pjevaju generacije – i oni rođeni malo poslije Drugog svjetskog rata, ali i oni rođeni 90-ih godina prošlog stoljeća. Autor ovih pjesama je Dado Topić, Esseker koji je dao velik doprinos razvoju rock glazbe u bivšoj državi.

Ime: Dado Topić
Godina rođenja: 4.IX.1949. Nova Gradiška, Hrvatska
Područje: Zabava 

Biografija

"Važniji od cilja je put i koraci kojima do njega ideš.“ – ovim riječima svoju je pobjedu na Dori, natjecanju hrvatskih pjesama i autora za sudjelovanje na Eurosongu, ovjekovječio Dado Topić, još jedan slavni Esseker iz svijeta glazbe.
Adolf Dado Topić, skladatelj, tekstopisac, aranžer, te gitarist i rock pjevač – rođen je 4. rujna 1949. u Novoj Gradišci. Svoju bogatu glazbenu karijeru započeo je još kao srednjoškolac, nastupajući u sastavu „Đavolji eliksiri“ – ovdje je svirao bas gitaru i pjevao, uz gitaristu Josipa Bočeka – glazbenog partnera i u kasnijim projektima (osječkim grupama „Lavine“ i „Dinamiti“).
Kad su iz prve postave legendarnih osječkih „Dinamita“ u vojsku morali otići pjevač Krunoslav Kićo Slabinac i gitarist Antun Nikolić, skupini su se pridružili Topić i Boček. Glazbeni izričaj zahvaljujući Topiću i njegovim vokalnim sposobnostima zaokrenuo je u smjeru blues i soul glazbe, a bend u to doba nosi nadimak „Genijalci iz Osijeka“. „Dinamiti“ su pod Topićevim vodstvom izvodili isključivo tuđe skladbe, bez autorskih uradaka, no njihovu vrhunsku svirku danas je nemoguće ćuti. Naime, ne postoji ni jedan audio-tehnikom zabilježeni nastup osječkih legendi.
„Dinamiti“ će ubrzo i prestati s radom, upravo zbog odlaska vodećeg vokala. Topić je htio da se glazbeni sastav okuša na inozemnoj glazbenoj sceni, što ostatak ekipe nije prihvatio. Dado Topić otišao je sam, no ubrzo se vraća u tadašnju Jugoslaviju. Krajem 1969. godine odlazi u Beograd, kako bi zamijenio pjevača „Korni grupe“ Dalibora Bruna. Za sobom je poveo prijatelja i dugogodišnjeg suradnika Bočeka iz tada već rasformiranih „Dinamita“. U Beogradu nastaju Topićeve prve autorske pjesme – „Remember“ i "Žena je luka a čovjek brod", u maniri progresivnog rocka.
Nakon Osijeka i kratke inozemne epizode, pa zatim i beogradskih glazbenih dana, sljedeća stanica u Topićevoj karijeri je – Zagreb. U rujnu 1971. godine napustio je „Korni grupu“ i uskoro uz menadžera Vladimira Mihaljeka pokrenuo sastav „Time“. Uz Topića kao vokal, glazbeni sastav činili su još Tihomir Pop Asanović (klavijature), Vedran Božić (gitara), Mario Mavrin (bas), Ratko Divjak (bubnjevi) i Brane Lambert Živković (klavir i flauta). Prvu long-plejku „Time“ izdaje 1972. godine, a na njoj se pojavljuje antologijska „Za koji život treba da se rodim“ i niz drugih pjesama. 1975. godine nastaje album „Time II“ na kojem Topić svira bas-gitaru. Između ostalih pjesama, album sadrži i veliki hit „Da li znaš da te volim“. Naredni album „Život u čizmama sa visokom petom“ snimljen je u Munchenu i objavljen 1976. Već naredne godine grupa „Time“ prestaje s djelovanjem.
Krajem 70-ih godina prošlog stoljeća Dado Topić se polako okreće samostalnoj karijeri i 1979. godine snima solo-album „Neosedlani“. Osamdesetih surađuje s cijelim nizom glazbenika i stvara pjesme koje se pojavljuju na festivalima. Kratko je živio u Austriji, gdje 1993. godine objavljuje CD „Call it Love“.
Od devedesetih s obitelji živi u Poreču. 1998. godine ponovno je pokrenuo sastav „Time“, koji je ubilježio nekoliko nastupa. Nastupa na festivalima, te surađuje s glazbenim sastavima „Parni valjak“ i „Telephone Blues Band“. Glumio je u rock operi „Crna kraljica“, te sudjelovao na dva koncerta posvećena rock operi „Gubec Beg“, zajedno s Josipom Lisac, Tonijem Cetinskim i Massimom Savićem.
Novi povratak u vrh hrvatske glazbene scene doživio je s grupom „Dragonfly“ – skladba „Vjerujem u ljubav“ pobijedila je na natjecanju Dora 2007. godine, no nije uspjela ući u finale Eurosonga. S „Dragonflyem“ je nastupio i kao predgrupa na osječkom nastupu glazbene legende Bryana Adamsa.
No, pravi zaljubljenici u rock i dalje ističu nastupe u „Dinamitima“ i „Timeu“ kao najbolja Topićeva ostvarenja.

Ključne godine

1949. rođen u Novoj Gradišci
1960-tih nastupa u „Đavoljem eliksiru“, „Lavinama“ i „Dinamitima“
1969. postaje član „Korni grupe“ u Beogradu
1971. osniva sastav „Time“ u Zagrebu
1972. izdaje prvi album „Time“
1975. album „Time II“
1976. album „Život u čizmana na visokoj peti“
1979. solo album „Neosedlani“
1993. CD „Call it Love“ izdaje u Austriji
1998. ponovno pokretanje sastava „Time“
2007. nastup i pobjeda s „Dragonfly“ na Dori

Galerija slika

Poveznice

Mobirise

Miroslav Škoro

29.VII.1962.

Mobirise

Krunoslav Slabinac Kićo

28.III.1944.

© 2017 Ypsilon d.o.o. - sva prava pridržana