Volf Miroslav

"Moj otac, time što je bio pastor, uvalio me u velike neugodnosti. Svi su u školi znali da sam dijete pastora i mnogi su mi se, uključujući i profesore, zbog toga rugali. Ne samo da sam dolazio iz kršćanske obitelji nego mi je otac aktivno promovirao vjeru – i to „sektašku“. Kada mi je bilo četrnaest godina, zakleo sam se da nikada neću raditi za crkvu jer nisam želio svojoj djeci priuštiti to isto. No, u 16. godini moj šogor, dr. Peter Kuzmič, inspirirao me da probam promišljati vjeru i potaknuo me da studiram filozofiju i teologiju.“ Riječi su jednog od najvećih živućih kršćanskih teoretičara u svijetu. Njegovo ime je Miroslav Volf, rođen je i odrastao u Osijeku.

Ime: Miroslav Volf
Godina rođenja: 1956. Osijek, Hrvatska
Područje: Religija i filozofija

Biografija

Miroslav Volf rođen je 1956. Djetinjstvo je proveo u rodnom Osijeku i Novom Sadu. Nakon završene srednje škole upisuje studij na Evanđeoskom teološkom fakultetu u Osijeku. Studij teologije uspješno je završio 1977. godine. U nastavku se školuje na Fulerovom teološkom sveučilištu u SAD-u, u kalifornijskom gradu Pasadena, gdje je magistrirao 1979. godine. Doktorirao je (summa cum laude) 1986. godine, na Sveučilištu u Tübingenu, u Njemačkoj kod dr. Jurgena Moltmanna, jednoga od najpoznatijih i najutjecajnijih teologa današnjice. 1994. godine na istom je sveučilištu, također kod dr. Moltmana stekao titulu dr. theol. habil.
Između 1979. godine i 1980. radio je na osječkom Evanđeoskom teološkom fakultetu kao predavač. Od 1979. do 1984. bio je jedan od urednika u mjesečniku „Izvori“, a od 1984. godine do 1991. radio je kao profesor na Evanđeoskom teološkom fakultetu u Osijeku. Nakon toga se vratio u SAD – od 1991. do 1997. radio je kao profesor na Fulerovom teološkom sveučilištu u Pasadeni, gdje je ranije i sam magistrirao. Od 1998. godine je redovni profesor na prestižnom sveučilištu Yale.
Direktor je Yale centra za vjeru i kulturu (Yale Center for Faith and Culture) gdje drži katedru Vjera i globalizacija zajedno s bivšim britanskim premijerom, Tonyjem Blairom. Volf je poznat po svojim radovima iz područja sustavne teologije, etike, rješavanja sukoba i mirotvorstva. Veliki je protivnik američke intervencije u Iraku i politike Georga W Busha. Intenzivno radi na zbližavanju i pomirenju pripadnike dviju najvećih svjetskih religija Glavni je organizator i voditelj Svjetskih konferencija „Ljubav prema Bogu – muslimani i kršćani“ koje okupljaju ministre vodećih zemalja, javne osobe, ugledne teologe, rabine, biskupe i predstavnike ostalih vjera.
Kada je 1996. napisao i objavio svoju knjigu Isključenje i zagrljaj Volf nije ni slutio kako će upravo to djelo biti proglašeno jednom od stotinu najvažnijih teoloških knjiga dvadesetog stoljeća.
11. rujna 2001. u trenutku napada na WTC, Volf je u neposrednoj blizini upravo držao predavanje o međureligijskom pomirenju. „Dok sam govorio, prvi avion se zabio u WTC. Bio je to vrhunski paradoks – sve se dogodilo dok smo razgovarali o miru. Mene je cijeli događaj naveo da još jače radim na pomirenju, jer je bilo jasno kako će posljedica biti još veći jaz među narodima i religijama“.
Miroslav Volf član je Američkoga teološkog društva i Američke religijske akademije. Gostujući je predavač na Evanđeoskome teološkom fakultetu u Osijeku. „Sretan sam što mogu raditi u Osijeku, budući da osjećam dug prema gradu u kojem sam se rodio, odrastao i školovao. Nadam se da svojim radom na osječkom teološkom fakultetu barem u maloj mjeri pridonosim razvoju teološke misli u Hrvatskoj.“
Kako bi osigurao katedru iz sustavne teologije dio fonda Grawemayer, nagrade za najbolje pojedinačno djelo s područja religije u svijetu, Miroslav Volf donirao je Teološkoom fakultetu u Osijeku – u ime svojeg oca. Danas je jedan od vodećih teoloških svjetskih mislioca, veliki donator svojeg matičnog EVTOS-a (gdje je gostujući predavač i član Vijeća), koji bez obzira na velike obveze dva mjeseca godišnje provodi u Hrvatskoj.

Ključne godine

1956. rođen u Osijeku
1977. diplomirao na Teološkom fakultetu u Osijeku
1979. magistrirao na Fuller Theological Seminary SAD
1986. doktorirao na Universität Tübingen Njemačka
1996. objavio knjigu Exclusion and Embrace (Isključenje i zagrljaj)proglašenu jednom od stotinu najutjecajnijih knjiga 20 st
1998. postao redovni professor na Yale University, Yale Divinity School
2002. primio Grawemeyer Award for Releigion za Exclusion and Embrace
2008. S bivšim premijerom Tonyjem Blairom vodi katedru Vjera i globalizacija na Yale University
2009. postaje član Savjeta američkog predsjednika Baracka Obame u Vijeću za međureligijski dijalog i suradnju

Galerija slika

Poveznice

Mobirise

Franjo Šeper

2.X.1905. - 30.XII.1981.

Mobirise

Peter Kuzmič

1946.

Mobirise

Josip Juraj Strossmayer

4.II.1815. - 8.V.1905.

© 2017 Ypsilon d.o.o. - sva prava pridržana